Madrid

C's, PSC i PP presenten els recursos d'empara al TC per aturar la declaració independentista

Les tres formacions volen evitar que el text es voti en un ple extraordinari, probablement dilluns vinent

RedaccióActualitzat

Fotografia políticament rellevant a Madrid: Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol han anat junts fins al Tribunal Constitucional per demanar l'empara exprés per impedir que es voti al Parlament la declaració d'inici del procés d'independència. Tots tres han arribat per separat a la seu del tribunal, però han fet el registre tots junts dels respectius recursos. 

Ciutadans, el PSC i el PP han presentat un recurs cadascun per evitar que la declaració es voti en un ple extraordinari la setmana que ve, que probablement tindria lloc el dia 9. En el recurs de Ciutadans i del PP es demana en concret la suspensió del ple del Parlament.

També han presentat un altre recurs de conjunt, promogut pel PPC i al qual les altres formacions s'han sumat, per la celebració de la junta de portaveus d'aquest dimarts sense que estigués constituït el grup parlamentari popular. 

Després del registre del seu recursInés Arrimadas ha defensat anar a la una per defensar els interessos dels ciutadans i la democràcia:

"Creiem que en els moments difícils, en els moments més importants, hem d'estar junts. Hem de deixar de banda les diferències del nostre partit per defensar els interessos dels ciutadans, i això traspassa qualsevol debat polític. Això va al gruix de la nostra democràcia."

Miquel Iceta, per la seva banda, ha afirmat que no vol que s'utitilitzi el nom de Catalunya per saltar-se les lleis després del recurs:

"Sóc una persona catalanista i el que no estic disposat a suportar és que s'utilitzi el nom de Catalunya per saltar-se les lleis. Sé que si, probablalment aquesta resolució és aprovada, el govern d'Espanya la recorrerà i que el TC suspendrà la seva vigència i,  finalment, l'anul·larà."

Finalment, Xavier García Albiol ha manifestat que no acceptaran el que ha qualificat de "procés de tirania inadmissible":

"No és l'inici cap al procés de sobirania. Un procés de sobirania impossible. Estem parlant d'un procés de tirania que és inadmissible i davant d'això els puc garantir que des del PPC no ho acceptarem ni ho permetrem."

Aquesta iniciativa coordinada, la primera de gran abast de les forces contràries a la independència, arriba l'endemà que la mesa del Parlament donés llum verda a la tramitació de la resolució per declarar l'inici del procés cap a la independència. La reunió dels portaveus era un pas necessari perquè la mesa decidís si continuava endavant la tramitació de la declaració sobiranista i va acordar que segueixi el procés parlamentari, segons va explicar Carme Forcadell.

Això vol dir que s'obre el període per presentar esmenes, fins divendres a les 12 del migdia. El mateix divendres es tornarà a reunir la junta de portaveus -aleshores ja s'haurà constituït el grup del PP- i també la mesa, per fixar el ple on s'ha de votar, que segurament serà dilluns, abans del debat d'investidura.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut