La crisi econòmica ha fet augmentar el nombre de contractes a temps parcial i estacionals
La crisi econòmica ha fet augmentar el nombre de contractes a temps parcial i estacionals
Barcelona

Creix el nombre de treballadors que cobren menys de 300 euros mensuals

En els anys de crisi econòmica han proliferat els anomenats "minijobs", feines a temps parcial, amb contractes temporals i marcada estacionalitat

RedaccióActualitzat

El nombre de treballadors que cobren un salari inferior als 300 euros mensuals ha crescut de forma espectacular des de l'inici de la crisi econòmica, segons dades facilitades per l'Agència Tributària.

L'any 2008, el percentatge de treballadors que cobraven un sou per sota dels 300 euros era del 16%. Sis anys més tard, el 2014, aquest percentatge havia augmentat fins al 22%. I això tenint en compte que, en aquest període, la crisi havia eliminat dos milions i mig de llocs de treball.

Una dada a tenir en compte és la franja d'edat on més contractes d'aquests "minijobs" s'han fet. Abans del 2008, el segment de població on més contractes amb baix salari hi havia era els de 18 a 25 anys. Ara, és el segment de treballadors entre 26 i 35 anys on més contractacions d'aquest tipus s'han fet, i creix entre els assalariats d'entre 35 i 45 anys.

Les causes per les quals un segment important de la població cobra un salari mínim que no supera els 300 euros estan sempre vinculades a la precarietat laboral. Són contractes temporals que es renoven contínuament i no passen a ser mai indefinits, amb jornades a temps parcial o amb una marcada temporalitat o estacionalitat.

Sindicats i OIT demanen apujar el salari mínim

L'Organització Internacional del Treball ha demanat un increment del salari mínim per "treure de la pobresa"  a gent que té una feina, però que, paradoxalment, un salari tan baix no els permet sortir del llindar de la pobresa.

A l'estat espanyol, el salari mínim s'ha incrementat en 55 euros en els últims 8 anys i ha passat dels 600 als 655 actuals. Els sindicats espanyols reclamen un increment de 150 euros per l'any 2017 amb l'horitzó d'arribar fins als 1.000 euros els pròxims anys.

Els 655 euros del salari mínim espanyol se situa a nivells similars als de Portugal, Grècia, Malta i Eslovènia. A la Unió Europea, el mínim salarial fluctua entre els 215 euros de Bulgària i els 1.923 de Luxemburg. A Àustria, Itàlia, Dinamarca, Suècia o Finlàndia no hi ha salari mínim fixat per l'administració.

Anar al contingut