Conakry

Cop d'estat a Guinea Conakry hores després de la mort del president, Lansana Conte

Buit de poder a Guinea Conakry. Quan tot just feia unes hores de la mort del president de la República de Guinea, l'exèrcit ha anunciat la dissolució del govern i la suspensió de la Constitució. El fins ara dictador de la República de Guinea o Guinea Conakry, Lansana Conte, ha mort als 74 anys després d'una llarga malaltia. Conte ha governat el país amb mà de ferro des que va aconseguir el poder, per la força, el 1984.

Actualitzat
El dictador Lansana Conte, fumador compulsiu i diabètic reconegut, ha mort en un hospital dels Estats Units aquesta matinada, i els esdeveniments al seu país no s'han fet esperar. Poques hores després de conèixer-se la notícia, els militars n'han pres el control. Un capità de l'exèrcit d'aquest estat de la costa occidental africana ha anunciat a la ràdio nacional la dissolució del govern i de les institucions republicanes i la suspensió de la Constitució.

El militar també ha explicat que queda suspesa qualsevol activitat política i sindical i que un consell consultiu, format per civils i militars, pren les regnes del país. Per ara, es desconeix si els autors del cop representen tot l'exèrcit, l'autèntic pal de paller del poder presidencial, o només són una facció.

Poc abans, ha estat el primer ministre de la República de Guinea, també coneguda com a Guinea Conakry, Ahmed Tidiane Souare, qui ha confirmat oficialment la fi de 24 anys de mandat de Conte. Al costat de Souare ha aparegut en un missatge televisat el president de l'Assemblea Nacional, Aboubacar Sompare, que ha demanat al Tribunal Suprem que el designi nou president d'acord amb la Constitució.

Conte: mà de ferro des de 1984

Precisament, Lansana Conte va aprofitar el buit de poder deixat per la sobtada mort del seu predecessor a la direcció d'estat, Sekou Toure, president des del 1958, per obtenir el poder el 1984. El dirigent va posar en marxa un model econòmic liberal i va prometre una transició cap a la democràcia, davant la pressió internacional.

El 1993 va guanyar les primeres eleccions presidencials multipartites celebrades al país, un dels primers exportadors mundials de bauxita, tot i que amb nombroses denúncies de frau electoral. Durant el temps que va estar de president, va permetre l'existència d'alguns partits polítics, però va coaccionar i, fins i tot, va empresonar alguns líders opositors. A més, diversos grups humans van denunciar l'any passat la mort d'almenys 180 persones a mans de l'exèrcit durant una vaga general antigovernamental.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut