Estats Units

Condemnat a 18 mesos de presó un soldat nord-americà per haver assassinat un iraquià

Un jutge militar de Califòrnia ha condemnat un soldat nord-americà a divuit mesos de presó per la mort d'un civil iraquià desarmat, invàlid i de 52 anys, a la població de Hamdanida, ara fa set mesos. Durant el procés, el "marine" es va declarar culpable dels càrrecs d'assalt i obstrucció de la justícia en un acord extrajudicial a què va arribar amb els fiscals. Paral·lelament, un dels quatre soldats nord-americans acusats de violar i matar una nena iraquiana de 14 anys i d'assassinar la seva família s'ha declarat culpable dels fets. Ara serà testimoni contra els altres acusats per evitar la pena de mort.

Actualitzat

El tribunal militar de Camp Pendleton ha condemnat el "marine" John Jodka a divuit mesos de presó per la mort d'un civil iraquià quan els soldats nord-americans estaven patrullant. Jodka es va declarar culpable dels càrrecs d'assalt i obstrucció de la justícia en un acord extrajudicial concertat pels fiscals; un acord que, segons el coronel David Jones, és "molt afortunat". Jones ha fet aquestes declaracions després de revisar les proves, en què hi havia un vídeo on l'acusat bromejava sobre les seves intencions de matar més gent.

El grup que integrava Jodka, format per set "marines", està acusat d'haver segrestat i assassinat Hashim Ibrahim Awad, un invàlid de 52 anys. Els soldats van portar la víctima fins a un canal i va morir pels trets dels soldats, que van intentar amagar la mort.

Durant el procés, Jodka ha demanat perdó als familiars de la víctima i al seu cos d'Infanteria de Marina perquè "he traït els seus ideals". També ha assegurat que creia que l'home assassinat era un dels insurgents i no sabia que es tractava d'un policia iraquià retirat.

Durant el seu al·legat final, i abans que Jodka arribés a un acord extrajudicial, el fiscal coronel, John Baker, havia demanat que li apliqués un càstig d'onze anys a presó perquè van matar "un home a sang freda". Per contra, l'advocat de la defensa, Joseph Casas, va creure que el delicte que va cometre el seu client es deu a la "incompetència" del seu cap, el sergent Lawrence Hutchins, que serà sotmès a un judici militar.

D'altra banda,  un dels quatre soldats nord-americans acusats de violar i matar una nena iraquiana de 14 anys i d'assassinar la seva família s'ha declarat culpable dels fets, que van passar al març a Mahmudiya, al sud de Bagdad. El soldat ha acceptat la seva culpabilitat i serà testimoni contra els altres acusats per evitar la pena de mort.

Anar al contingut