San Lorenzo de El Escorial

Comencen a exhumar els cossos de quatre persones enterrades al Valle de los Caídos

Els tècnics han començat tot just els treballs preliminars de l'exhumació de les restes d'aquestes quatre víctimes de la Guerra Civil

RedaccióActualitzat

Després d'anys de batalla judicial, aquest dilluns ha començat la feina d'exhumació de quatre persones enterrades al Valle de los Caídos. El prior l'havia bloquejat fins ara. Els tècnics han iniciat, de moment, els treballs preliminars.

L'exhumació afecta les restes de quatre víctimes de la guerra civil: els germans Manuel i Antonio Lapeña -de Villarroya de la Sierra, a Saragossa-, Pedro Gil Calonge -de Castrejón del Campo, a Sòria- i Juan González Moreno -d'Arriate, a Màlaga-. Els cossos dels germans Lapeña, afusellats el 1936 pel bàndol nacional, els desenterren per una sentència judicial. Una resolució de Patrimoni recull les exhumacions de les restes de les altres dues persones, que van ser reclutades pel bàndol nacional.

"Un dia històric que pot aplanar el camí a altres familiars"

Purificación Lapeña, neta de Manuel Lapeña i neboda d'Antonio Lapeña, ha explicat que és "un dia històric" que podria aplanar el camí per altres persones que vulguin buscar i enterrar els seus familiars. Ha criticat que "sempre hi ha l'intent d'humiliar els republicans". "No haurien d'estar enterrats aquí, amb el dictador i en una basílica, ja que molts no eren religiosos", ha afirmat.

Rosa Gil, neta de Pedro Gil, que va morir a causa d'una ferida de bala, ha destacat la importància que es reuneixin famílies dels dos bàndols. "No venim amb cap ànim de revenja. Només volem recollir els nostres familiars i portar-los a casa", ha dit.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut