Chávez acusa Uribe de col·laborar amb els Estats Units en una "provocació bèl·lica" contra Veneçuela

El president veneçolà torna a la càrrega. Hugo Chávez ha acusat el seu homòleg colombià, Álvaro Uribe, d'estar conspirant, per ordre dels Estats Units, amb la intenció de provocar-lo a ell i obligar d'aquesta manera Veneçuela a respondre de forma violenta. Segons Chávez, Uribe està forjant una "provocació bèl·lica" que podria "encendre una guerra". En una roda de premsa amb el seu col·lega nicaragüenc, Daniel Ortega, el president veneçolà ha subratllat que no és casualitat que tres alts funcionaris del govern dels Estats Units, entre ells la secretària d'Estat, Condoleezza Rice, hagin estat a Colòmbia en els darrers dies.

Actualitzat

"Alerto el món que es prepara una agressió militar des de Colòmbia contra Veneçuela, que és dels Estats Units. És part de l'"operació Balboa", que així s'anomena l'operació contra Veneçuela", ha dit Chávez. El president veneçolà no ha estalviat tot tipus d'improperis al seu homòleg colombià. D'Uribe, Chávez ha dit que és "un peó de Washington", "covard" i "mentider", entre d'altres qualificatius.

Chávez també ha afegit que no dedica el mateix temps que abans a col·laborar en l'alliberament de presos de les FARC i ha dit que en aquest aspecte veu l'horitzó absolutament negre.

Aquesta darrera escalada de tensió entre Veneçuela i Colòmbia coincideix amb una situació conflictiva en la frontera que comparteixen, i on les autoritats de Caracas han instal·lat controls militars per impedir el contraban d'aliments bàsics.

La crisi entre Caracas i Bogotà es va revifar el passat 11 de gener, quan Chávez va proposar retirar el qualificatiu de terroristes a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) d'aquell país per concedir-los un "estatus de bel·ligerància". La proposta va ser immediatament rebutjada, no només per Bogotà, sinó també pels Estats Units i per la Unió Europea.

Anar al contingut