Interior d'una oficina de l'Agència Tributària
El nou topall evitarà que qui cobri més per l'increment del salari mínim vegi reduïts els ingressos per la retenció (Europa Press/Marta Fernández)

Canvis a la renda per a sous de fins a 21.000 euros: nou mínim exempt i menys retencions

Treball, CCOO i UGT pacten apujar el topall i reduir les retencions en el tram fins a 21.000 euros

Redacció/Agències

El govern espanyol ha concretat aquest dimecres l'actualització del mínim exempt de la declaració de la renda. Serà de 15.876 euros: amb ingressos per sota d'aquesta xifra, no caldrà fer la declaració.

D'aquesta manera, s'evita que la pujada del 5% del salari mínim penalitzi els contribuents a l'hora de calcular l'IRPF, que a la pràctica haurien vist com la pujada del salari els acabaria comportant pagar més.

El pacte apuja el topall fins als 1.134 euros mensuals en catorze pagues, amb efectes retroactius a l'1 de gener.

A més, el llindar s'incrementa en funció de la situació familiar del contribuent i nombre de fills. Així, un contribuent el cònjuge del qual obtingui rendes inferiors a 1.500 euros i tingui almenys dos fills estarà exempt de retencions si els seus rendiments del treball no superen els 19.262 euros.

Les patronals s'han desmarcat de l'acord, que ha rebut la signatura de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els representants dels sindicats CCOO i UGT.
 

Abaixen les retencions fins a 21.000 euros

Alhora, i amb l'objectiu d'evitar un "error de salt" per a contribuents que guanyen una mica més de l'SMI, Hisenda preveu reduir les retencions d'IRPF per a rendes de fins a 21.000 euros bruts (19.747,5 euros nets).

És a dir, que a les rendes del treball compreses entre els 15.876 euros i els 19.747,5 euros nets se'ls aplicaran menys retencions de les que, en teoria, els correspondrien i menys de les que s'apliquen ara, que ja estan rebaixades.

Hisenda també preveu elevar la reducció dels rendiments del treball actualment en vigor.

Les noves retencions, encara pendents d'aprovació, s'aplicaran una vegada que entri en vigor el reial decret.

La vicepresidenta primera i actual ministra d'Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu (ACN)

Hisenda ha explicat que la normativa sobre el canvi en les retencions s'aprovarà al mateix Consell de Ministres en què s'apugi l'SMI, cosa que Treball espera que passi abans que s'acabi el gener i una vegada completats els tràmits preceptius.

Després, caldrà canviar la normativa d'IRPF, probablement als pressupostos generals de l'Estat, que el govern espera tenir en vigor a finals de març o principis d'abril.

 

ARXIVAT A:
Bretxa salarialIRPF
Anar al contingut