Brussel·les

Cada deu minuts, una dona mor a mans de la seva parella o exparella en algun punt del planeta

A Catalunya, aquest any han mort cinc dones per violència masclista

Actualitzat

Aquest divendres se celebra el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona

El rebuig a la violència masclista s'ha fet visible al migdia a la Plaça Sant Jaume de Barcelona on s'ha fet l'acte institucional. S'ha llegit un manifest on es rebutja la violència masclista en totes les seves formes i àmbits. 

Al manifest es valora positivament la feina dels últims anys per enfortir la xarxa pública de recursos per detectar i atendre ls dones en situació de violència masclista. Però es denuncia especialment la prevalença del sexisme que qüestiona a la víctima en cas d'agressions sexuals. S'alerta que entre els joves hi ha un repunt dels comportaments de control. 

 

També hi ha hagut altres concentracions arreu del país i a Madrid, on ha participat el president espanyol, Mariano Rajoy.

Segons l'OMS, una de cada cinc dones al món ha estat víctima d'abusos sexuals a la infància, i una de cada tres ha patit violència física o sexual per part de la seva parella en algun moment de la vida.

Pallissa a una dona a Alacant

Coincidint amb aquest dia, la Guàrdia Civil ha fet públic un nou cas de violència masclista. Un home ha estat detingut a Sant Joan d'Alacant després que una càmera de seguretat enregistrés com maltractava brutalment la seva parella.

Durant més de cinc minuts l'agressor de 22 anys colpeja i arrossega la dona al portal de l'inmoble on resideixen.

El vídeo, va ser lliurat per l'empresa de seguretat a la Guàrdia Civil i ha servit per actuar d'ofici i detenir a l'autor de la pallissa.

Les imatges poden ferir sensibilitats:

Una de cada quatre catalanes

A Catalunya, aquest any han mort cinc dones per violència masclista. Cap no havia presentat denúncia, i en 3 casos, les dones convivien amb l'agressor. Des de principi d'any, s'han atès més d'11.700 víctimes. D'aquestes, 675 són menors d'edat, malgrat les campanyes de conscienciació.

Els últims anys ha disminuït el nombre de dones que moren per aquesta causa a Catalunya. El 2014 hi va haver un repunt, però la tendència general és a la baixa. Aquest any 2016, amb dades fins al novembre, han mort 5 dones. L'última, a Premià, en un cas que encara s'investiga però que la policia atribueix a un crim masclista.

Cada cop hi ha més noies joves, moltes adolescents, que denuncien actes de violència masclista. A Catalunya, més del 26% de les dones asseguren haver-ne patit algun cas greu al llarg de la seva vida, amb una especial incidència en dones joves.

Xifres preocupants

Un 27% dels europeus justifiquen l'abús sexual en determinades situacions. L'Eurobaròmetre publicat per la Comissió Europea certifica que una mica més d'una quarta part dels europeus pensen que, si la dona ha begut, ha pres drogues o vesteix de manera suggerent, la violació pot tenir justificació. Que la víctima escollís inicialment anar amb el seu agressor o que no oferís prou resistència a l'atac són altres raons esgrimides.

Aquestes dades es contraposen al risc de patir un abús sexual o psicològic: un 30% de dones majors de 15 anys confessen haver-ne estat víctimes. El 25% dels espanyols i el 24% dels europeus que han participat en l'estudi asseguren que coneixen alguna dona en el seu entorn familiar o el seu cercle més tancat que ha estat víctima de violència sexual. Tanmateix, només un 15% dels espanyols i un 12% dels europeus que han conegut un cas en el seu entorn han acudit a la policia.

Per països, Suècia (6%) i Espanya (8%) són els dos estats en què menys persones veuen justificació als abusos sexuals. A l'altra banda de la balança hi ha Romania (55%), Hongria (47%) i Bulgària (43%), on al voltant de la meitat dels enquestats creuen que la violació pot tenir algun justificant.

I aquest Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona s'ha volgut fer visible amb diversos actes.

Tarragona recorda les víctimes

A Tarragona, han recordat les 40 dones mortes aquest any a l'Estat a mans de les seves parelles o exparelles i han dipositat una flor per cadascuna d'elles a les escales de l'Ajuntament.

 

Barcelona, unitat de les institucions i manifestació

A més de l'acte institucional del migdia, que ha unit representants del govern, el Parlament, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, 
a la tarda unes 300 persones s'han manifestat pel centre de Barcelona amb el lema "No morim, ens maten".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut