Madrid

Cada català hauria de treballar 131 dies per pagar el deute autonòmic

Espanya trigarà vint anys a rebaixar el deute públic fins als límits que marca la llei d'estabilitat, segons un estudi de l'Autoritat Fiscal Independent

RedaccióActualitzat

Espanya trigarà més anys a pagar el deute públic encara que es mantingui l'actual creixement econòmic. Segons l'Autoritat Fiscal Independent, l'AIREF, fins d'aquí a vint anys el deute espanyol no es rebaixarà fins al 60%, el que marca la llei d'estabilitat. I una dada per fer-nos una idea del que això representa: per pagar tot el deute de les administracions públiques, cada ciutadà hauria de donar el seu sou durant un any.

El deute d'Espanya supera el 100% del PIB, de tal manera que per eixugar-lo es necessitaria tota la riquesa que es genera en un any a l'Estat. Les comunitats autònomes tenen un deute inferior, però que suposa la quarta part del seu PIB. Algunes, com el País Valencià i Catalunya, tenen una situació més greu i no tindran xifres assumibles fins passat el 2040, mentre que Madrid o Euskadi mantenen una posició més folgada.

L'última crisi espanyola ha fet que el deute espanyol arribi fins al 100% del PIB, una xifra a la qual no s'arribava des de la pèrdua de les colònies de Cuba i les Filipines. Ni tan sols a la Guerra Civil, ni en les crisis dels 70 i els 90, s'arribava a una situació tan greu.

Però per Carlos Cuerpo, de l'Autoritat Fiscal, la situació és greu però no desesperada per fer fallida:

"La preocupació respecte al deute que tenim està en el fet que, efectivament, estem davant de nivells alts històricament i en termes relatius respecte a altres països europeus. La dinàmica ha estat força elevada en els últims anys. Però les projeccions que tenim ens donen un camí que ens sembla sostenible o decreixent, almenys a partir del programa d'estabilitat mateix. És el que ens ajuda a matisar la preocupació que existeix, que en relació amb el seguiment no sols ho hem de fer per obligació, sinó que ho fem també perquè creiem que és especialment important."

Per eixugar el dèficit autonòmic, quant hauria de treballar cada persona, inclosos menors i jubilats?

Els valencians, els castellanomanxecs i els catalans haurien de treballar més de 130 dies; un extremeny, uns 3 mesos, i un madrileny, dos. Però les coses canvien si mirem quan haurien de treballar per pagar el deute espanyol global. Valencians i manxecs necessitarien prop d'un any de feina, els catalans s'igualarien als madrilenys en 230 dies i un extremeny hauria de fer feina més de 400 dies.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut