La consellera de Foment i Habitatge de la Junta d'Andalusia, Elena Cortés.
La consellera de Foment i Habitatge de la Junta d'Andalusia, Elena Cortés. (Foto: EFE)
Brussel·les

Brussel·les examina si el decret antidesnonaments andalús és compatible amb el rescat bancari

El memoràndum obliga Espanya a consultar amb l'executiu comunitari i amb el Banc Central Europeu qualsevol reforma normativa que afecti el sector financer.

Actualitzat
La Comissió Europea examina l'impacte del decret antidesnonaments aprovat per la Junta d'Andalusia -la mesura més polèmica del qual és l'expropiació temporal als bancs d'habitatges en risc de desnonament-, per determinar si és compatible amb les condicions imposades a Espanya en el memoràndum del rescat bancari. "La Comissió està examinant actualment l'impacte del decret", han revelat fonts comunitàries.

El memoràndum obliga Espanya a consultar amb l'executiu comunitari i amb el Banc Central Europeu qualsevol reforma normativa que afecti el sector financer. De fet, el govern de Mariano Rajoy ja va haver de negociar amb Brussel·les seves pròpies mesures per pal·liar els desnonaments. Aleshores, l'executiu comunitari va avisar que, per ser acceptat per la UE, qualsevol canvi normatiu no havia de suposar un cost extra al contribuent europeu ni afectar el sanejament de la banca o en cas contrari haurà de compensar-se amb altres mecanismes.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit que les mesures d'Andalusia van adreçades a reduir les hipoteques i perjudicaran el sector de la construcció. Per la seva banda, l'Associació Espanyola de la Banca ha dit que el decret andalús "no dóna una solució eficaç" sinó que "complica més les coses per les restriccions al dret de propietat i perquè estableix expropiacions forçoses temporals que poden vulnerar la llei ".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut