Minsk

Bielorússia amenaça amb el bloqueig dels gasoductes que van de Rússia a l'Europa occidental si Moscou insisteix a apujar-li el preu

Bielorússia ha amenaçat de bloquejar el trànsit de gas rus cap a diferents països europeus si el gegant gasístic rus Gazprom insisteix a apujar-li la tarifa. Semblant al que va passar l'any passat entre la mateixa companyia i Ucraïna, Gazprom vol revisar el preu del metre cúbic de gas que paguen els bielorussos i demana compartir el control dels conductes que transporten el combustible. Per la seva banda, Bielorússia utilitza la força que li dóna el fet que pel seu territori passi el 20% del gas rus cap a l'Europa occidental. De fet, Gazprom ha rebaixat les pretencions inicials, però encara no ha obtingut el vistiplau del govern de Minsk.

Actualitzat
Gazprom és l'única subministradora de gas a Bielorússia i reclama el pagament de 75 dòlars (57 euros) en efectiu i 30 dòlars (23 euros) en accions de l'empresa bielorussa que gestiona el gas per cada 1.000 metres cúbics. La contraoferta màxima de Minsk, però, és de 75 dòlars per aquesta quantitat.

Els països que sortirien més perjudicats per aquesta "guerra de gas" serien Polònia i Alemanya, un any després del conflicte que Gazprom va tenir amb Ucraïna, per on transita el 80% del gas rus cap a Europa, i que va tenir conseqüències en el subministrament a països de l'Europa occidental.
Anar al contingut