Roma

Berlusconi aconsegueix aprovar els comptes de l'Estat, però perd la majoria absoluta

Silvio Berlusconi ha aconseguit validar els pressupostos de l'Estat de l'any passat, una votació clau perquè s'havia interpretat com una moció de confiança. Amb tot, no ha pogut arribar a la majoria absoluta, fet que posa en entredit l'estabilitat del govern. La votació ha prosperat amb 308 vots a favor, cap en contra i una abstenció. Però la novetat de la jornada l'ha protagonitzada l'oposició de centreesquerra que ha decidit no participar en la votació, tot i ser presents a l'hemicicle. L'oposició ho ha justificat com a acte de responsabilitat per evitar la fallida del país, però el cert és que la continuïtat del primer ministre penja ara d'un fil. Just després de la votació n'han demanat la dimissió.

Actualitzat
Però l'oposició no ha estat l'única a demanar a Berlusconi que plegui. També ho havien fet, abans del ple, el ministre d'Economia, Giulio Tremonti, i el principal aliat, el líder de la Lliga Nord, Umberto Bossi, també li ha demanat el mateix, que se'n vagi. 

Berlusconi es reunirà amb el president de la República Italiana

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, es reunirà les pròximes hores amb el president de la República, Giorgio Napolitano, per analitzar la situació creada després d'haver perdut la majoria absoluta. Segons fonts del govern, Berlusconi no té previst presentar la dimissió i exposarà al president la nova situació política creada a partir de la pèrdua de la majoria parlamentària. Els possibles escenaris de sortida de la crisi van des de la dimissió del primer ministre fins a la convocatòria d'eleccions anticipades, encara que Berlusconi sembla disposat, com va dir ahir, a fer que els pressupostos arribin la setmana que ve al ple del Senat per a la votació acompanyats d'una probable qüestió de confiança.

Berlusconi se sent "traït"

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha exhortat als seus aliats a "romandre units" per decidir "què fer", després de quedar-se sense la majoria absoluta. El mandatari ha reconegut que "hi ha un problema de números" i que se sent "traït". Segons les imatges ofertes per la Cambra dels Diputats, Berlusconi ha controlat els noms de cadascún dels 'rebels' que s'han negat a votar el pressupost.

Els diputats 'rebels' són Roberto Antonione, Fabio Fava, Gennaro Malgieri, Giustino Destro, els tres del partit Poble de la Llibertat, al costat d'altres cinc del grup Mixt que voten sempre a favor de Berlusconi, com són Calogero Mannino, Giancarlo Pittelli, Luciano Sardelli, Francesco Stagno D'Alcontres i Sant Versace, germà del cèlebre modista. Tampoc han votat Alfonso Papa, del PDL, per trobar-se en arrest domiciliari, i Francesco Stradella, també del PDL, s'ha abstingut. A les dissensions dins de la seva formació s'hi afegeix la sortida recent de tres diputats del Poble de la Llibertat, que han decidit passar-se a l'oposició de centredreta, qüestionant la continuïtat de Berlusconi al capdavant d'un executiu amb una majoria parlamentària no gaire àmplia després de la sortida del seu exsoci Gianfranco Fini el 2010.

Berlusconi ha anat perdent suports en les últimes setmanes, després que en un vot de confiança el 14 d'octubre obtingués 316 vots a favor, just la majoria absoluta d'una càmera de 630 diputats. Aquest vot de confiança va arribar després que l'11 d'octubre es produís un empat a 290 vots en la votació del primer article d'aquests comptes de l'Estat del 2010, cosa que va obligar a suspendre'n la ratificació.

Després de l'aprovació dels comptes del 2010, el govern italià té pendent encara l'aprovació al Parlament dels pressupostos del 2012, que inclouen una "maxiesmena" amb les primeres reformes econòmiques promeses a la Unió Europea. Les incerteses sobre el futur de Berlusconi han fet que la prima de risc del deute italià s'hagi disparat, i que avui tornés a marcar un nou rècord des de l'entrada en l'euro, en els 495 punts bàsics.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut