L'exèrcit surt al carrer a Bèlgica.
L'exèrcit surt al carrer a Bèlgica.
Brussel·les

Bèlgica treu l'exèrcit al carrer perquè col·labori amb la policia en la lluita antiterrorista

Aquesta mesura forma part d'un total de 12 iniciatives presentades en un pla de lluita contra el radicalisme i el terrorisme

RedaccióActualitzat

El govern de Bèlgica ha donat l'ordre perquè l'exèrcit faci "missions específiques de vigilància" al carrer i així reforçi la seguretat en llocs concrets susceptibles de ser objectiu d'atemptats terroristes.

Aquesta mesura forma part d'un total de 12 iniciatives presentades en un pla de lluita contra el radicalisme i el terrorisme, després de les operacions efectuades en diversos llocs del país contra l'aparell operatiu i logístic d'una cèl·lula de presumptes jihadistes que planejaven atemptar de forma imminent contra la policia en comissaries i vies públiques.

"Estem decidits a treballar de manera enèrgica contra el terrorisme", va dir el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, en la presentació del pla, acompanyat de diversos ministres.

D'acord amb Michel, l'exèrcit col·laborarà amb els serveis policials per "garantir la protecció i la seguretat al país" de manera temporal i el nombre de militars que podrien participar en aquesta tasca seria d'uns 150.

El primer ministre va afegir en una entrevista a la cadena de televisió francòfona RTL que el fet d'haver elevat el nivell d'alerta de seguretat al territori belga fa necessari "mobilitzar els mitjans disponibles".

Tal com va avançar, el desplegament d'efectius de l'exèrcit ha començat aquest cap de setmana a Brussel·les i Anvers, entre altres ciutats.

Davant les crítiques dels que consideren la mesura desproporcionada, ha considerat que "davant l'existència d'amenaces potencials, té sentit" facilitar la col·laboració de l'exèrcit en tasques de vigilància i ha recordat que seran decisions de caràcter temporal, que duraran un mes i pot ser prorrogable.

Altres mesures

Dues de les mesures més destacades són l'ampliació de les possibilitats de retirada de la nacionalitat i la retirada temporal del carnet d'identitat o del passaport, així com la negativa de lliurar aquest últim document a un sospitós de terrorisme per evitar-ne el desplaçament.

A més, el pla inclou la introducció en el codi penal d'una nova "infracció terrorista", la relativa al desplaçament a l'estranger amb fins terroristes.

Igualment s'ampliarà la llista de delictes i es permetrà la utilització de mètodes particulars d'investigació, com la incitació al terrorisme, el reclutament i l'entrenament de sospitosos de terrorisme.

Quatre detinguts a Grècia

La policia grega ha detingut quatre homes a Atenes per la seva suposada relació amb  la cèl.lula jihadista desmantellada a Bèlgica, aquesta setmana.

Entre els detinguts hi ha un ciutadà belga d'origen marroquí que podria ser el cervell del grup, segons ha informat la policia grega als mitjans locals. Aquest home, identificat com Abdelhamid Abaoud, havia aparegut en vídeos propagandístics d'Estat Islàmic.

La cèl.lula desmantellada en una àmplia operació anti-terrorista a Bèlgica estava formada, en gran part, per jihadistes que havien combatut a la guerra civil siriana. El grup es preparava per cometre un atemptat contra la policia belga, segons s'ha després de la investigació.

Anar al contingut