La meitat de les catalanes han patit algun episodi de violència masclista

Ho recull la segona Enquesta de Violència Masclista a Catalunya

RedaccióActualitzat

El nombre de dones víctimes de la violència masclista no baixa, però si que baixar el nombre d'agressions que queden sense ser denunciades.

És, probablement, el major canvi de tendència que recull la segona Enquesta de Violència Masclista a Cataluna, presentada aquest dilluns. 

En concret, el 2016 van presentar denúncia el 26,1 per cent de les dones -majors de 15 anys- que van considerar que el que havien patit era un fet delictiu (que van ser un 20,9 per del total).

Aquesta xifra és un 8,4 superior a la de sis anys enrere, el 2010, quan van presentar denúncia un 17,7 per cent de les dones que van considerar que el que havien patit era un fet delictiu.

 

Tot i aquest augment de les denúncies, l'enquesta demostra que la majoria de les mostres de violència masclista encara queden impunes

Per què? Perquè, d'entrada, més de la meitat de les dones que pateixen algun tipus de violència masclista (53,5%) no la perceben com a tal o la minimitzen

Altres dones no presenten denúncia per un sentiment de culpa o vergona pel que els ha passat (14,2%), per por (13,4%) o per la durada del procediment de denúncia (12%). 

 

Aquesta segona Enquesta de Violència Masclista a Catalunya recull dades -de dones de 16 anys i més- relatives a l'any 2016 i arriba sis anys més tard que la primera, amb dades de 2010.

En aquest temps, el nombre de dones que han patit algun tipus de violència masclista amb prou feines ha crescut: el 2010 van ser el 17,5 i el 2016 van ser el 17,6.

Més enllà del 2016, l'enquesta recull també dades relatives al conjunt de la vida de les dones. 

Violència masclista de parelles, exparelles i altres

Així, mostra que el 12,4 per cent de les dones han patit violència masclista per part de les seves parelles en algun moment de la seva vida des que tenien 15 anys.

 

El percentatge puja sensiblement quan es refereix a la violència masclista exercida per exparelles (42,9%), i encara més quan recull la violència masclista patida per persones sense cap vincle amb la víctima (49,9)

Violència masclista en la infància

Una altra dada destacada de l'enquesta és que un 24,4 per cent de les dones -gairebé una de cada 4- ha patit alguna violència masclista considerada greu o molt greu en la seva infància, abans de fer els 15 anys. La xifra creix fins a gairebé una de cada tres nenes quan s'hi inclouen els fets menys greus.

L'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya ha estat realitzada per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Bancària "la Caixa".

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut