Barcelona

Artur Mas: "Sense hisenda pròpia, no hi ha autogovern"

Durant la presentació del nou sistema tributari català, el president de la Generalitat ha destacat que aquest és "l'intent més seriós per tenir hisenda pròpia dels últims tres segles"

RedaccióActualitzat

Artur Mas ha assegurat avui que va ser "un error molt gran" no haver apostat per la hisenda pròpia durant la transició i que això ha tingut "conseqüències molt greus durant molts anys". Durant la presentació del nou model tributari, el president de la Generalitat ha advertit que "sense hisenda no hi ha autogovern" de debò i "sense autogovern no hi ha projecte de país."

"Aquest és l'intent més seriós dels últims tres segles" per tenir un model de tributs català, ha afirmat Mas, que ha afegit que "les bases les tenim" i que ara es presenta "una gran oportunitat". Es tracta, ha dit, d'"un d'aquests moments fundacionals a l'àmbit del país". I ha remarcat: "Estem a punt i estem preparats després d'aquests dos anys de feina. Tenim les idees i tenim les persones i ara calen les condicions polítiques per portar aquest projecte a la pràctica."

El cap de l'executiu ha assenyalat que Catalunya sempre ha estat molt per sota de la mitjana pel que fa a finançament: "Mai es va trobar la mínima comprensió a l'altre costat de l'Estat per intentar que, realment, Catalunya tingués un sistema de finançament diferenciat i, fins i tot, l'aspiració d'una hisenda pròpia amb majúscules. Mai ha pogut ser."

Abans, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat que el govern ja sap el camí que ha de seguir i quins models ha de prendre com a referència. Ha dit que "tenim un sector fiscal que dóna confiança de cara al futur."

El que s'ha presentat avui són deu treballs sobre el model tributari català, fets per un centenar d'experts en el tema. Són propostes de com ha de ser l'administració tributària a Catalunya. En destaca, entre d'altres, la idea de passar d'un sistema com l'espanyol, de control, a una fiscalitat intel·ligent, el que es coneix com a "smart tax", basada en models com, per exemple, el de Dinamarca.

Gràcies a aquests estudis, presentats avui, Mas-Colell ha dit que estan molt més ben preparats de cara a posar en marxa la hisenda catalana: "Sabem molt més que sabíem fa dos anys, i estem, per tant, molt més ben preparats per l'esdevenidor. Sens dubte la realitat ens farà modular el que realment farem, però sabem el que hem de fer a grans trets; sabem en qui emmirallar-nos; sabem, i això és molt important, quines són les preguntes essencials i anem prou ben orientats pel que fa a les respostes."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut