Barcelona

Artur Mas: "Catalunya ha d'agafar el camí que correspon a una nació"

Vint-i-quatre hores després del tancament de la legislatura i de la compareixença institucional del president Montilla, el líder de Convergència i Unió, Artur Mas, ha pres posicions de cara a les eleccions i ha llegit una declaració davant dels mitjans en què ha destacat que espera liderar el canvi. "Catalunya ha d'agafar el camí que correspon a una nació", ha assegurat Mas, que ha afegit que és un camí que "no té límits" i que té com a primera escala un objectiu molt clar: "Que Catalunya pugui administrar els propis recursos", o dit amb unes altres paraules, el concert econòmic.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Xavier Bosch
    Per Xavier Bosch
El líder de l'oposició, Artur Mas, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació l'endemà que ho fes el president de la Generalitat i ha llegit una declaració institucional en què Convergència i Unió destaca que es tanca una etapa "força negativa" per a Catlaunya, de la qual ha destacat la sentència del Constitucional, la desafecció política, la crisi econòmica i la retallada social. Mas ha parlat d'un balanç general que "no és positiu". "Estem disposats a reconèixer el que s'hagi fet bé sigui qui sigui qui ho hagi fet", ha dit, però ha afegit que ha quedat demostrat que el tripartit és una fórmula que "no funciona".

El líder convergent ha conclòs que "ens hem preparat a fons per al canvi i convidem tothom que hi cregui a afegir-s'hi", tot i que ha admès que encara "no està guanyat" i que l'afronta amb "prudència" i amb "modèstia". Mas també ha marcat distàncies amb els anterios governs de CiU. Ha dit que "l'experiència és un actiu", però que els temps han canviat i que si la formació naciolista governa ho tindrà en compte.

En la nova etapa, Mas aposta per enfortir l'economia i, sobretot, per reivindicar el dret a decidir dels catalans. El líder convergent considera que tots els intents del catalanisme per entendre's amb Espanya han topat amb "una paret infranquejable", com ho demostra la sentència del Tribunal Constitucional, i és per això que considera que "Catalunya ha d'agafar un altre rumb. I quin és? El que correspon a una nació".

Mas ha remarcat que aquest camí té diverses escales, que necessiten una àmplia majoria entre la ciutadania, i que la primera és  aconseguir un "nou pacte fiscal amb l'Estat" que permeti a Catalunya "administrar els propis recursos", perquè és una fita sobre la qual ja hi ha un "ampli consens".

El full de ruta plantejat per Artur Mas aquest dimarts al matí s'ha de concretar, entre altres coses, a través del programa electoral que Convergència i Unió ha decidit penjar al seu portal a internet unes hores després de la declaració del seu candidat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut