Votacions en un col·legi electoral a Andalusia (EFE)
Votacions en un col·legi electoral a Andalusia (EFE)
Sevilla

Màxima expectació a Andalusia davant la possibilitat de la irrupció de Vox

Participació a la baixa, sobretot a les zones on els socialistes, tradicionalment, han tret més vots

RedaccióActualitzat

Andalusia dona el tret de sortida a un any carregat d'eleccions. Sis milions i mig d'andalusos estaven cridats a les urnes per elegir els 109 diputats de la que serà l'onzena legislatura del Parlament andalús.

A les sis de la tarda, es manté la caiguda de participació a les eleccions andaluses: cau cinc punts respecte al 2015. A aquella hora, havien votat el 46,46% dels electors. L'any 2015 havia votat el 51,41%.

Les circumscripcions on ha baixat més la participació coincideixen amb les zones on els socialistes, tradicionalment, han tret més vots, Sevilla i Jaén.

Enquesta

Segons una enquesta encarregada pel diari "ABC" a GAD3, el PSOE guanyaria, però amb els pitjors resultats de la seva història. Obtindria entre 36 i 38 escons.

L'altre titular de la nit seria la irrupció amb força del partit d'ultradreta Vox, que obtindria entre 8 i 10 escons.

El PP quedaria en segons posició, amb entre 22 i 26 escons; Ciutadans n'obtindria entre 19 i 21, i Endavant Andalusia, entre 8 i 10. L'enquesta es va fer entre el 19 i 30 de novembre, amb 4.800 entrevistes.

Durant les votacions, s'han registrat 15 incidències relatives al cens, segons ha explicat la consellera de justícia i interior de la Junta d'Andalusia, Rosa Aguilar.

Recompte més tard

Una incidència marca el recompte. A Sanlúcar de Barrameda els col·legis han hagut d'obrir fins a dues hores més tard del previst per una incidència a l'hora de constituir les meses i obrir el col·legi. És per això, que aquests col·legis tancaran també dues hores més tard, a les 10 de la nit, i per tant, no es podran difondre resultats electorals fins a les 22.15.

Al barri de Triana, a Sevilla, hi ha hagut una altra incidència quan ha votat la presidenta de la Junta, Susana Díaz. Dos apoderats de Vox l'han insultat a crits. El PSOE d'Andalusia ja ha dit que ho denunciarà a la Junta Electoral per falta de respecte democràtic.

 

 

Andalusia vota si es manté socialista

La jornada d'avui està carregada d'incògnites. Continuarà Susana Díaz sent presidenta d'Andalusia? Ciutadans farà el "sorpasso" al PP? Entrarà un partit d'ultradreta com Vox al Parlament?

La socialista Susana Díaz aspira a la reelecció, i tots els pronòstics diuen que ho aconseguirà, però no podrà governar en solitari, i durant la campanya no ha aclarit amb quin partit pactarà.

La possible entrada de Vox al Parlament andalús podria portar a una aliança de la dreta que fes fora el PSOE del govern andalús després de 37 anys.

També mesurarà forces Endavant Andalusia - la coalició de Podem i Izquierda Unida, que podria arribar a ser segons força, segons algunes enquestes.

 

 

Eleccions anticipades

Amb 18 diputats, Sevilla és la circumscripció més gran, mentre que Huelva i Jaén, amb 11, són les més petites. Està previst que el nou Parlament es pugui constituir just després de les festes de Nadal, el dia 27 d'aquest desembre.

Les eleccions s'havien de fer el 2019, però Susana Díaz va decidir avançar-les a aquest diumenge argumentant la inestabilitat que suposava la ruptura del pacte d'investidura que havia firmat amb Ciutadans.

 

Notícia relacionada: Andalusia tanca una campanya electoral marcada per la presència de Catalunya

 

Aquest dissabte, els principals candidats van passar el dia de reflexió amb la família, després d'una llarga i tensa campanya en què els casos de corrupció, i, paradoxalment, el procés català han tingut una bona part del protagonisme.

 

Uns comicis que poden marcar el futur

Andalusia es viu com el primer test. Els comicis determinaran el camí de les eleccions generals i amb tota probabilitat condicionaran les decisions que hagi de prendre Pedro Sánchez en les pròximes setmanes.

ARXIVAT A:
AndalusiaSusana Díaz VoxPPCsPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut