Andalusia tanca una campanya electoral marcada per la presència de Catalunya

Els comicis es plantegen com un assaig de les eleccions generals de l'estat

Actualitzat

S'acaba la campanya electoral d'Andalusia amb un PSOE confiat en la victòria. En una campanya en què s'ha parlat molt de política espanyola i especialment de Catalunya, la gran incògnita és si el PP es mantindrà en segon lloc o Ciutadans farà el "sorpasso". Per a Podem, l'objectiu és fer girar cap a l'esquerra el govern autonòmic de Susana Díaz.


Susana Díaz: "El PSOE és el partit d'Andalusia"

Andalusia és l'única comunitat autònoma on sempre ha governat el mateix partit, el PSOE. Aquest cop, les enquestes li donen la majoria, però sembla que serà insuficient per governar en solitari, com ja va passar l'any 2015. S'haurà de veure, doncs, qui donarà els suports necessaris a Susana Díaz per poder seguir al govern andalús.

 

 

La socialista és l'única que ha tancat la campanya sense la presència del líder nacional del seu partit. Des de Sevilla, ha criticat que altres partits plantegin aquests comicis com una "primera volta" de les properes eleccions generals. Tanmateix, ha opinat en clau espanyola i ha dit que les eleccions andaluses seran primordials en els següents comicis generals per "aixecar un dic de contenció de la dreta, que se suma a l'extrema dreta".

 

 

Confia en la seva majoria, però la darrera setmana de la campanya ha mostrat un canvi d'estratègia i ha augmentat les referències a Vox. Els experts apunten que podria ser un intent de dividir la dreta. En el tancament de campanya, ha acusat el PP i Ciutadans d'acceptar els vots de Vox si els tres partits sumessin els 55 diputats necessaris per desbancar-la a ella i al govern socialista.


Les primeres eleccions de Pablo Casado: "Aquest és l'únic PP"

Els populars tenen l'esperança i l'optimisme de "liderar el canvi". Esperança malgrat que les enquestes els donen una gran davallada de vots, que podrien representar una pèrdua de 10 escons, en benefici d'un augment per part de Ciutadans i Vox.

El PP ha plantejat aquests comicis en clau espanyola. Pablo Casado ha tornat a fer una crida als votants descontents amb el seu partit. Ha advertit als que "van marxar a buscar el PP fora del PP" que "ni el van trobar ni el trobaran".

 

 

Sense citar Vox, ha deixat clar que "aquest és l'únic PP, l'únic partit que serveix Espanya i que és eficaç per a Espanya". "Experiments en política, no", ha dit als votants que estiguin pensant a donar-los un toc d'atenció.


Pablo Iglesias crida a "fer història"

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acompanyat Teresa Rodríguez, la candidata d'Endavant Andalusia, a Màlaga. Iglesias ha animat els seus votants a "fer història" el 2 de desembre, perquè "amb Andalusia de peu dret podem construir el canvi d'Espanya amb dignitat".

 

Teresa Rodríguez ha pronosticat que la "dreta" no tindrà majoria suficient per formar govern, "sempre que no hi hagi una aliança amb el PSOE andalús de Susana Díaz", en al·lusió a Ciutadans, que ja va facilitar la investidura de la presidenta.

Per la seva banda, Alberto Garzón, en la seva intervenció al míting, ha afirmat: "L'Estat, més d'hora que tard, us ho prometo, es convertirà en la Tercera República d'Espanya."


Ciutadans veu les eleccions com un càstig a Pedro Sánchez

El partit d'Albert Rivera ha acabat la campanya tal com la va començar, en clau espanyola i catalana. Ciutadans vol que els comicis d'Andalusia serveixin com a càstig al govern de Sánchez i com a protesta davant els nacionalistes catalans.

 

 

Rivera s'ha dirigit especialment als socialistes descontents:

"Em consta que vindran molts votants del PSOE que diran prou a Sánchez, que no li compren els pactes amb els separatistes."

També s'ha referit als votants del PP "tips de perdre".


Una campanya amb Catalunya com a protagonista

Catalunya ha estat més present que mai en l'intercanvi de retrets d'uns i altres. Pablo Casado ha aprofitat per criticar el govern de Pedro Sánchez:

"Què més ha de passar a Catalunya perquè el govern posi ordre? Què més ha de passar a Espanya per no adonar-nos que estem obligats a defensar la seva unitat, la seva igualtat i la seva identitat. No ens mereixem un govern tan irresponsable, còmplice dels colpistes."

Ciutadans ha comptat també amb la presència d'Inés Arrimadas, que també ha aprofitat per anar més enllà de les eleccions andaluses:

"Jo soc la candidata de Ciutadans a presidir la Generalitat de Catalunya, perquè Catalunya també és la meva terra. I jo soc aquí perquè puc i perquè dic el mateix que en Juan (Marín) sobre el sistema de finançament, d'infraestructures, etc. Aquí no hi pot venir Miquel Iceta, del Partit Socialista de Catalunya, perquè diu coses molt diferents."

Per la seva part, Pablo Iglesias ha criticat el PP i Ciutadans per centrar les eleccions en Catalunya i no parlar dels andalusos:

Què és el que volen els que venen a Andalusia a parlar de Catalunya? Doncs és molt senzill: no parlar d'Andalusia. Vosaltres, andalusos, calladets, que no parlarem de vosaltres, parlarem de Catalunya.


Casado i Rivera, més semblants que mai

L'anècdota del tancament de la campanya l'han protagonitzat els líders de PP i Ciutadans. Casado i Rivera han aparegut en els seus respectius mítings vestits igual. El ressò a les xarxes socials no s'ha fet esperar.

ARXIVAT A:
AndalusiaEleccionsSusana Díaz Pablo CasadoPablo IglesiasAlbert RiveraCatalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut