Entrevista de "Le Temps" a Anna Gabriel

Anna Gabriel es queda a Suïssa i no anirà a declarar al Tribunal Suprem

La dirigent de la CUP assegura que no tindria un judici just a Espanya i es planteja, fins i tot, demanar asil polític

RedaccióActualitzat

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel es queda a Ginebra, Suïssa, i no compareixerà aquest dimecres davant del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, on està citada com a investigada pel procés sobiranista. Ho ha avançat en una entrevista que publica l'edició de paper del diari suís "Le Temps" i també en declaracions a la Ràdio Televisió Suïssa (RTS), en què no ha descartat demanar asil polític.

La defensa d'Anna Gabriel ha comunicat al Suprem que la seva representada no anirà a declarar davant del jutge. En un escrit entregat aquest matí per la procuradora, es dona per fet que la dirigent de la CUP es quedarà a Suïssa.

A "Le Temps", l'exdiputada diu que no anirà a Espanya perquè està sent "perseguida" per les seves idees polítiques:

"No aniré a Madrid. Com que no tindria un judici just al meu país, he buscat un país que pugui protegir els meus drets."

En aquesta entrevista, Anna Gabriel afirma que la "premsa governamental" ja l'ha declarat "culpable" i explica que el govern espanyol vol silenciar l'independentisme per la força:

"Jo sempre he fet campanya a favor del referèndum, però de manera pacífica. La qüestió de Catalunya s'hauria de resoldre políticament, encara que les autoritats espanyoles volen posar un morrió a l'independentisme a través de la repressió."

 

 

Gabriel compara la situació d'Espanya amb Turquia

La dirigent de la CUP assenyala que el govern espanyol "no fa res per assegurar la nostra seguretat davant la violència dels feixistes". En aquest sentit, Gabriel es refereix a les amenaces de mort que diu que rep de manera regular de grupuscles d'extrema dreta. I compara la situació a Espanya "amb el que està passant en aquest moment a Turquia".

A l'entrevista al diari suís, Anna Gabriel denuncia una "caça de bruixes de prop de 900 persones", investigades o acusades, "de professors, policies, polítics i, fins i tot, simples votants."

En relació amb la seva citació al Suprem, la dirigent cupaire diu que prefereix evitar una eventual presó preventiva:

"Jo seré més útil amb la meva lliure circulació que no pas darrere els barrots. He vist la sort que han patit els meus col·legues que són a la presó, i he decidit que havia de marxar. No soc jo sola la que estic en risc de ser empresonada. La resta del govern està amenaçat."

 

 

En una altra entrevista, concretament a la Ràdio Televisió Suïssa (RTS), Anna Gabriel confirma que aquest dimecres no anirà a Madrid.

 

 

"Hi ha la possibilitat que el jutge demani la meva extradició, aleshores serà Suïssa qui decidirà si m'extradeix. Hem analitzat amb els advocats que una extradició seria il·legal perquè no hi ha cap base de delicte i tenim tots els arguments per defensar que es tracte d'una persecució política"

La dirigent de la CUP explica que "Suïssa no accepta les extradicions per persecució política, com és el meu cas. Però, si acceptés extradir-me, jo podria ser empresonada en aquest país a l'espera de ser extradida". Gabriel no descarta, fins i tot, demanar asil polític.

"Si em quedo a viure a Suïssa intentaré reprendre la meva vida acadèmica. De fet jo soc professora de Dret a la Universitat de Barcelona. Intentaré treballar i intentaré instal·lar-me aquí. I si jo no puc perquè em demanen ser extradida, demanaré asil polític"

 

 

 

Salellas: "L'Anna no ha fugit, ha buscat refugi"

La CUP ha convocat una compareixença informativa aquesta tarda per parlar sobre la citació de l'exdiputada al Suprem. L'exdiputat Benet Salellas ha afirmat que Gabriel "no ha fugit", sinó que ha "buscat refugi" perquè "no té garantit un judici just".

Salellas, que també és l'advocat de Gabriel, ha considerat que "la cúpula judicial espanyola no és independent". Amb la decisió de l'exdiputada cupaire, Salellas creu que s'ha "obert un nou front a la dictadura de l'estat espanyol".

 

Concentració de suport a Sallent

Al poble de Gabriel, Sallent, més de 200 persones s'han concentrat davant la plaça de l'Ajuntament aquest dimarts al vespre per fer costat a l'exdiputada cupaire.

El regidor de la CUP en aquest municipi bagenc, Albert Junyent, ha destacat que la mobilització era per donar un missatge "de tendresa" a Gabriel i instar el poble a no quedar-se callat:

"Volem dir-li que estem aquí per allò que faci falta i que la trobarem a faltar el temps que hagi d'estar fora per culpa de l'activitat antidemocràtica de l'Estat."

Els manifestants han denunciat que "el baix nivell democràtic de l'estat espanyol" ha portat Gabriel a l'exili. L'acte s'ha fet al costat d'una gran pancarta amb el lema "Si toquen l'Anna, Sallent respon".

 La mateixa estratègia que Puigdemont

Gabriel segueix d'aquesta manera l'estratègia de Carles Puigdemont, que, juntament amb els consellers cessats Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, són a Bèlgica des de finals d'octubre.

Notícia relacionada: la Guàrdia Civil implica Mas, Rovira i Gabriel en la preparació del referèndum

Aquest cap de setmana es va saber que Gabriel era a Suïssa i que havia contractat la defensa d'un advocat expert en extradicions. Alhora, diversos dirigents de la CUP van abonar públicament l'estratègia d'internacionalitzar el procés sobiranista. Dimecres caldrà veure si el jutge Llarena dicta contra Gabriel ordre de detenció internacional per la seva incompareixença.

Abans, aquest matí han continuat les declaracions davant del jutge del Suprem. El fins fa poc president del PDeCAT i expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha quedat en llibertat amb l'obligació d'estar localitzable telefònicament. Mas ja va ser condemnat a dos anys d'inhabilitació i ha hagut d'afrontar una fiança milionària per l'organització del 9N. Després ha declarat l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, que ha quedat lliure sense mesures cautelars.

ARXIVAT A:
Article 155IndependènciaProcés catalàCUPEleccions 21DGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut