elèctriques
elèctriques

Ajuts milionaris a grans empreses pagats pel consumidor a la factura de la llum

La Comissió Nacional del Mercat de la Competència denuncia que, en només dos anys, han rebut més de 1.500 milions d'euros

Actualitzat

Les grans companyies consumidores d'electricitat reben cada any una compensació milionària -que paguem tots els consumidors- per si han d'aturar la producció en cas d'emergència. En només dos anys, més de 1.500 milions d'euros, segons ha fet públic la Comissió Nacional del Mercat de la Competència.

La Comissió denuncia en un informe que el cost de l'anomenat sistema d'ininterrompibilitat és massa elevat i que afavoreix les grans indústries. Per això, ha emplaçat el govern espanyol a justificar-ho.

Però què és exactament el sistema d'ininterrompibilitat?

És un sistema de subhastes a través del qual les grans empreses, que són també grans consumidores d'energia, accepten desconnectar-se de la xarxa en moments de gran demanda o de molt poca producció energètica per garantir, d'aquesta manera, que la resta de consumidors no tinguin problemes de subministrament.

Com que això podria comportar que haguessin de reduir el ritme de producció o fins i tot aturar-se completament, se les compensa. El cert, però, és que aquest sistema poques vegades s'ha fet servir.

És per això que un informe de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència alerta sobre l'elevat cost, proposa que el Ministeri d'Energia en justifiqui la necessitat i diu que afavoreix les grans indústries.  

Jordi Dolader, consultor energètic, ho explica així:

"Ara, l'ús no és tant perquè calgui aquesta capacitat, sinó per mantenir una política energètica -en definitiva, un pla d'incentius- per fidelitzar aquesta indústria gran consumidora."

I afegeix:

"Aquests fabricants de coses bàsiques, com acer, alumini, clor... poden posar la planta on vulguin del món, no solament d'Europa. Llavors el que diuen és -es pot entendre com a amenaça o com a lobby, no ho sé- 'miri, si no em posa aquest preu, jo me'n vaig'."

La Comissió Nacional del Mercat de la Competència també recorda que la Comissió Europea està investigant diversos països, entre els quals hi ha Espanya, per atorgar a determinades empreses ajudes d'estat no autoritzades.

Aquest és l'informe sencer de la Comissió:

 

Informe by Moderador Noticies Web on Scribd

Anar al contingut