Barcelona

Advocats i gestors demanen seguretat jurídica a l'hora de presentar impostos

Després de l'advertència de Montoro, la Generalitat recorda que només gestiona els impostos cedits i els propis i recomana que la resta s'enviïn a la Hisenda espanyola

Jordina MolasActualitzat

Davant la presentació de l'Agència Tributària catalana, el ministre Montoro advertia que els ciutadans serien els responsables finals si la Generalitat després no traspassava els diners corresponents a Madrid. Des de la Generalitat recorden que només gestionen els impostos cedits i els propis, i, de fet, recomanen que la resta s'enviïn a la Hisenda espanyola.

L'amenaça de Montoro és, de fet, un recordatori, perquè el Codi Penal així ho recull. A qui deixi de pagar més de 120.000 euros per impost i any, se li podran demanar responsabilitats penals, com explica Josep Ribó, de la comissió fiscal del Col·legi de Gestors de Catalunya.

"120.000 euros no és una quantitat petita. Una persona física difícilment hi arribarà. Són pocs els contribuents que realment tenen aquest tipus de risc. En societats no, a partir d'una mitjana empresa es pot arribar a aquest tipus de risc."

El responsable últim de pagar els impostos és cada contribuent, i la Hisenda espanyola els hi podria reclamar si la Hisenda catalana no acabés enviant els diners a Madrid. Els experts recorden que les sancions poden ser d'entre el 35 i el 50 per cent del deute que es tingui amb Hisenda. Però avisen que el problema podria arribar a partir de l'1 d'octubre, si no s'ha deixat clar on s'han de pagar els impostos. Alejandro Ebrat, president de la secció fiscal del Col·legi d'Advocats de Barcelona, demana claredat:

"El problema és si et ve algú al despatx i et diu:' On he de pagar?' Tant si és una opció com l'altra, que ens donin instruccions clares a nosaltres per poder aconsellar degudament els clients i perquè no hi hagi una inseguretat jurídica ni ens trobem als llimbs, que no sabem què aconsellar. Això és el que nosaltres estem patint."

 

Josep Ribó entén que la situació, ara mateix, és aquesta:

"Fins que hi hagi una independència clarament definida, i vull pensar que pactada amb l'estat espanyol, aquí els impostos jo entenc que els hem de presentar a Espanya."

Els primers impostos que es podrien veure afectats són els que s'han de pagar el 20 d'octubre, quan toca pagar l'IVA i autònoms, i també s'haurà de veure on pagarien les empreses la retenció de l'IRPF que fan als treballadors en cada nòmina.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut