Adeu definitiu a les bombetes halògenes

A partir del setembre, no es podran fabricar bombetes halògenes enlloc de la Unió Europea

RedaccióActualitzat

Les bombetes halògenes desapareixeran a Europa a partir d'aquest dissabte 1 de setembre. Ha estat un comiat progressiu, que va començar l'any 2009 amb canvis a la normativa europea; un període que ha donat prou marge a fabricants, comerciants i consumidors per adaptar-s'hi.

L'any 2014, les halògenes representaven el 26% del mercat (les bombetes LED eren el 40%). Ara, només el 8% de les bombetes que es venen són halògenes, i un 82% ja són LED.

A partir de setembre, no es podran fabricar bombetes halògenes a territori de la UE, i només es podran vendre les que quedin en estoc. Segons l'ONG European Environment Bureau, comprar i utiltizar un LED durant 10 anys pot costar 21,59 euros, davant dels 155 euros de la bombeta halògena.

Delfí Sirvent, propietari de Ferreteria Sirvent-Optimus: "Ha vingut tot una mica rodat. Als prestatges de la botiga, les al·lògenes i baix consum representen un 10%, i la resta ja és LED. Ha sigut un canvi brutal."

 

 

Les LED, set vegades més duradores

Aquest fenomen es repeteix en la majoria de botigues. El LED s'imposa perquè dura 7 vegades més que les bombetes halògenes, els preus són cada cop més competitius i la seva versatilitat permet substituir gairebé tots els models de bombetes anteriors. Excepte dos tipus, les més petites, que són les úniques que encara es poden continuar fabricant aquí. 

David Otero, director tècnic de LAES: "Són làmpades de dimensions molt petites, i amb el LED és difícil aconseguir la mateixa potència lumínica en un espai tan reduït."

Fins fa pocs anys, empreses com LAES fabricaven bombetes incandescents i halògenes. Però des del 2013, tota la maquinària ha quedat arraconada, i on abans treballaven 200 treballadors ara només hi ha control de qualitat i magatzems. Les bombetes venen de la Xina i la plantilla ha quedat reduïda a 18 persones. Han passat de ser fabricants a importadors. 

 

 

Baixen les vendes

Com que les noves bombetes LED duren més temps, un dels efectes serà reduir les vendes a les botigues. Davant d'aquesta realitat, el sector es prepara per reorientar el negoci. Ja no girarà tant al voltant de vendre una bombeta, sinó tota la làmpada, amb més valor afegit (regulables, intensitats lumíniques diferents, control via mòbil).

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut