Instal·lacions de la companyia Abengoa
Instal·lacions de la companyia Abengoa
Barcelona

Abengoa queda exclosa de l'Ibex-35 i el govern espanyol es compromet a fer el que pugui per salvar-la

El govern espanyol surt en defensa del gegant espanyol de les renovables per impedir-ne la fallida, mentre que els sindicats acusen els bancs de girar l'esquena a la companyia

RedaccióActualitzat

Abengoa, el gegant de les renovables, ha quedat exclosa del selectiu Ibex-35 de la borsa després de perdre el 90% de la cotització. Ara, la companyia disposa de quatre mesos per impedir la que seria la fallida més gran de la història d'Espanya. El govern Rajoy diu que farà el que pugui per salvar-la, fins i tot buscar un nou soci industrial perquè entri al capital, però avisa que no hi haurà ajudes directes.

Des de finals de juliol el valor d'Abengoa s'ha desplomat dràsticament. Abans de l'estiu, les accions cotitzaven a més de tres euros.

En aquell moment estava buscant una sortida al seu enorme deute i les accions ja van caure amb molta força.

Passat l'estiu, un cop constatat que no troben inversors i que els bancs els han girat l'esquena, s'han vist obligats a presentar preconcurs de creditors, i aquesta setmana les accions encara s'han depreciat més. Ara, els títols amb prou feines valen 30 cèntims, una caiguda superior al 90%.

La companyia disposa ara dels quatre mesos del preconcurs de creditors per intentar sortir-se'n i intenta tranquil·litzar els 6.000 treballadors del grup a Espanya.

Abengoa ha arribat fins aquí perquè els bancs s'han negat a concedir més finançament a una companyia amb un passiu de 20.200 milions d'euros.

L'entramat d'entitats financeres creditores està encapçalat pel banc públic nord-americà Federal Financing Bank i compta amb una desena d'entitats espanyoles, a les quals es deuen 4.300 milions.

Renegociar amb aquests bancs és una de les sortides, trobar un nou inversor n'és una altra, però també ho seria una possible intervenció estatal.

Aquest divendres, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat que s'hi implicarà personalment per buscar una sortida.  

"Hem de saber quina és la situació i a partir d'aquí qualsevol actuació, de l'ICO o del govern, serà una actuació constructiva, tenint en compte també que hi ha limitacions de la normativa europea d'ajudes d'Estat."

Mentrestant, els accionistes minoritaris han creat una agrupació per defensar jurídicament els seus interessos.

Anar al contingut