Washington

Obama confirma que els EUA abandonen el projecte d'escut antimíssils a Europa

Obama ha confirmat que renuncia a crear un escut antimíssils a Europa. Amb aquest anunci, el president nord-americà posa fi a un altre dels plans de Bush, que el defensava davant d'un possible atac de l'Iran. Obama ha assegurat que l'amenaça de Teheran encara és real i important, però que ha canviat. El problema immediat ja no són els míssils de llarg abast, sinó els de curt i mitjà abast. Per això, ha dit Obama, és necessària una nova política de seguretat per contrarestar millor aquesta amenaça. Una estratègia -ha dit- basada en noves tecnologies que ja han estat provades i que són efectives, i que inclouen el desplegament de sensors i vaixells amb interceptors.

Actualitzat
La notícia l'havia destapat aquest matí el diari nord-americà "The Wall Street Journal", que explica que la decisió de posar fre al projecte arriba després que Barack Obama va ordenar revisar el pla de defensa de l'administració Bush. El rotatiu de Nova York avançava que l'actual govern ha arribat a la conclusió que els aliats dels Estats Units a Europa només s'enfronten a l'amenaça dels projectils iranians de curt i mitjà abast

El diari afegeix que, per aquest motiu, els Estats Units podrien ordenar la construcció de sistemes de defensa regionals que despertarien menys controvèrsia que la iniciativa de l'administració Bush. Segons el diari, els crítics diran que el canvi és un gest per aconseguir la cooperació russa en l'obtenció de noves sancions contra el règim iranià si Teheran no abandona el seu programa nuclear.

Recordem que el projecte de l'escut antimíssils de George W. Bush va provocar un rebuig frontal del Kremlin, ja que ho va considerar una amenaça al seu sistema balístic intercontinental, tot i els desmentiments de Washington. Obama ha volgut calmar els seus aliats de l'OTAN assegurant que aquesta nova política encara és més forta per defensar els aliats europeus.
Anar al contingut