Sofia

L'ajustada victòria del conservador Borissov amenaça de col·locar Bulgària a la vora de la via morta

La formació conservadora Ciutadans per al Desenvolupament Europeu de Bulgària tornarà al govern tot just tres mesos després d'haver-ne marxat arran de la greu inestabilitat provocada per la crisi política. Però amb un 30,71% dels vots, als conservadors no els serà fàcil formar un nou executiu perquè no trobaran facilitats per pactar amb algun dels altres partits que han entrat al Parlament.

RedaccióActualitzat
L'ajustada victòria de l'exprimer ministre populista Boiko Borissov amenaça de col·locar Bulgària a la vora de la via morta. Segons informa la comissió central electoral, la formació conservadora Ciutadans per al Desenvolupament Europeu de Bulgària (GERB) tornarà al govern tot just tres mesos després d'haver-ne marxat arran de la greu inestabilitat provocada per la crisi política. Però amb un 30,71% dels vots, als conservadors no els serà fàcil formar un nou executiu perquè no trobaran facilitats per pactar amb algun dels altres partits que han entrat al Parlament.

L'arc parlamentari, també el formen el Partit Socialista, que ha quedat segon, té un 27,02% dels vots, seguit a distància pel partit de la minoria turca,  el DPS, amb un 10,59%, i dels ultranacionalistes d'Ataka, amb el 7,38% dels vots.
 
Aquest resultat podria conduir el país a una major inestabilitat política i econòmica, donades les grans dificultats per formar coalició amb qualsevol dels altres tres partits amb representació parlamentària.

Travesses per formar govern

Conservadors i socialistes ja han descartat qualsevol tipus d'acord i l'única coalició que semblava possible, la del centredreta amb la minoria turca, es veu impossible després que el líder d'aquesta última formació, Lyutvi Mestan, va qualificar el GERB d'autoritari i va rebutjar aquesta opció. "Amb aquesta situació i en absència d'una majoria al Parlament, l'única opció són noves eleccions", augurava el politòleg Antoni Todorov en declaracions a la televisió estatal BNT.

Una altra possibilitat és l'apuntada per l'exministra conservadora de Foment, Lilyana Pavlova, que aposta per "un govern en minoria per mantenir l'estabilitat social del país", una fórmula inèdita a la qual els analistes no donen gaire recorregut.

La participació electoral no ha arribat ni al 50 per cent, una de les xifres més baixes en els últims 23 anys de democràcia.

Protestes i sospites de frau

Poc després de tancar els col·legis electorals, centenars de persones s'han concentrat per protestar davant el Palau Nacional de la Cultura, on els dirigents polítics compareixien davant la premsa per valorar la jornada.

Decebuts pels resultats i acusant els conservadors de frau electoral, els manifestants han entrat a l'edifici per la força mentre cridaven "màfia", la paraula que fan servir per qualificar la classe política.

Aquesta és la primera vegada des de la caiguda del comunisme, el 1990, que s'organitza una protesta d'aquestes característiques contra uns resultats electorals.

La policia antiavalots ha aconseguit organitzar un cordó al voltant de l'edifici i detenir els manifestants.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut