Barcelona

Exalumnes de renom de l'Institut del Teatre donen el tret de sortida al centenari de la institució

Actors de renom, com Pere Arquillué, Sílvia Bel o Montserrat Carulla - tots ells exalumnes- han protagonitzat "Petits moments de vida", dirigit per Joan Ollé, en què han repassat moments de la història de l'institut i algunes experiències personals.

RedaccióActualitzat
El 4 de febrer de 1913, el director, autor i escenògraf Adrià Gual va impartir la primera classe a l'Escola Catalana d'Art Dramàtic, embrió de l'actual Institut del Teatre. Coincidint amb el centenari d'aquesta data, han començat les activitats de commemoració de l'efemèride amb un gran acte a la seu de l'institut. Actors de renom, com Pere Arquillué, Xavier Albertí, Sílvia Bel, Oriol Broggi, Montserrat Carulla, Assumpta Serna, Joel Joan, Joan Major, Joan Pera o els components de Tricicle -tots ells, fins a 30, exalumnes de l'institut-, han pujat a l'escenari de la Sala Ovidi Montllor per protagonitzar l'espectacle "Petits moments de vida", dirigit per Joan Ollé.

Han repassat moments de la història de l'institut i algunes experiències de l'època en què n'eren alumnes. Molts d'ells en clau d'humor i altres en clau més nostàlgica, han anat recordant anècdotes molt personals del que van aprendre a l'institut, alguns dels seus professors o persones que ja no hi són. El moment més emotiu ha estat quan Gerard Quintana ha cantat el "Boig per tu", de Sau, per recordar Carles Sabater, un alumne estimat i que va morir prematurament l'any 99.

Més tard, s'ha entregat el Premi Adrià Gual 2012 de l'Institut a l'associació La Calòrica, que estrenarà el projecte premiat en la propera edició del festival Grec.

En el primer acte commemoratiu del centenari, el director de la institució, Jordi Font, ha recordat que Adrià Gual va concebre l'Institut del Teatre com "una realitat composta i una plataforma de modernització de l'escena catalana". Una voluntat, ha dit, que "perviu, de present i de futur". I ha afegit: "Estem en una posició immillorable per contribuir a orientar l'escena catalana en aquest moment de transició que viu el món i també el nostre país".

Després de dir que Catalunya "no seria culturalment igual si l'Institut del Teatre no hagués existit", el conseller Ferran Mascarell ha destacat: "Sense aquesta institució creada per la convicció d'uns homes que feien política com Prat de la Riba, molt d'aquest talent probablement no hauria pogut existir mai".

Durant l'acte, el president de la Diputació, Salvador Esteve, ha entregat el títol de l'Institut del Teatre a Assumpció Balaguer, que l'ha rebut emocionada i ha cridat: ""Visca Catalunya".

Un any ple d'activitats per recordar el centenari

L'institut ha preparat exposicions, edició de llibres i un ampli ventall de jornades i congressos per commemorar l'aniversari. La figura d'Adrià Gual serà el centre de bona part d'aquestes activitats, amb dues exposicions, dos llibres i unes jornades dedicades al fundador de la institució. La mostra "Adrià Gual, l'escenògraf de la modernitat", que ja ha obert les portes, es podrà veure fins a l'11 de març, abans de recórrer diverses localitats catalanes. Font ha dit que Adrià Gual "va ser la porta que va obrir pas als vents que corren per Europa" i va modernitzar "d'una manera decisiva" l'escena catalana.

L'institut també ha preparat un ampli programa de fòrums i congressos amb l'objectiu de remarcar "el vessant de recerca i debat" i "la incidència i l'orientació del conjunt de les arts escèniques al nostre país". En aquest sentit, el més destacat és el Congrés IFTR Barcelona 2013, una trobada internacional de recerca escènica, que acollirà l'institut i comptarà amb almenys 750 participants.

El programa també inclou la celebració dels quinze anys de la companyia IT Dansa al Mercat de les Flors i preveu una festa oberta a la ciutadania que tindrà lloc a l'estiu.

"Els primers 100 anys" és l'eslògan escollit per a la celebració, perquè no es vol caure en la "nostàlgia", sinó consolidar el projecte actual i "invertir en futur", segons ha explicat el director de l'Institut del Teatre. El comissari dels actes del centenari és l'escriptor i exdirector de la institució Jordi Coca i el cartell commemoratiu és obra de Jaume Plensa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut