Bolívia

Evo Morales nacionalitza els hidrocarburs i exigeix a les empreses estrangeres que lliurin tota la producció al govern

Tropes de l'exèrcit bolivià han pres el control de tots els camps petrolers després que el president del país, Evo Morales, ha firmat un "decret suprem" que nacionalitza el control absolut de tots els hidrocarburs i l'atorga a l'estat. Les empreses estrangeres que operen a Bolívia hauran de lliurar tota la seva producció a l'empresa pública Jaciments Petrolífers Fiscals Bolivians, YPFB, i hauran de renegociar els seus contractes en un termini de 180 dies. Evo Morales ha dit, després de llegir el decret de nacionalització en una plaça pública de la ciutat de Yacuiba, al sud del país, que "s'ha acabat el saqueig dels nostres recursos naturals per part de les empreses estrangeres".

Actualitzat

Era una mesura esperada, però, tot i això, ha generat sorpresa. El president de Bolívia, Evo Morales, ha firmat aquesta mateixa tarda un decret que dóna a l'estat bolivià tot el control sobre el gas i el petroli que hi ha al país, la seva principal font de riquesa. I l'exèrcit ha hissat la bandera boliviana en algunes instal·lacions.

Amb aquesta decisió, el president bolivià canvia les regles de joc per a totes les multinacionals petroleres que treballen al país. Entre aquestes, la hispanoargentina Repsol-YPF, presidida per Antoni Brufau, que fa dos mesos es va reunir amb Evo Morales per tractar aquestes qüestions i d'altres. Repsol opera al país a través de la seva filial Andina, de la qual controla el 50%. El decret de nacionalització farà que les empreses estrangeres hagin de lliurar tota la seva producció a una empresa estatal, que serà la que s'encarregarà de comercialitzar i exportar aquests recursos. A més, les multinacionals hauran d'adaptar els seus contractes a la nova normativa en menys de sis mesos. En cas contrari, el govern intervindrà les seves instal·lacions.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut