Madrid

Rajoy acusa Mas d'haver fet "un pas més cap enlloc" i diu que vetllarà per la llei

El president espanyol: "El govern espanyol, jo mateix i molta gent continuarem defensant la sobirania nacional i el nostre text constitucional"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, d'haver fet "un pas més cap enlloc", d'haver-se convertit en el president d'una part minoritària dels catalans i d'abandonar la gran majoria que va decidir no acompanyar-lo en el 9-N. Des dels passadissos, Rajoy ha qualificat de "preocupant" el "dèficit del govern" que des del 2010 es viu a Catalunya amb reiterats anuncis d'eleccions i referèndum, quan la prioritat és atendre la crisi econòmica i aconseguir més creixement i feina.

Després d'afirmar que l'estratègia de Mas va en contra del "que passa al món" i els processos d'integració com el de la UE, Rajoy ha reiterat que el que pretén el president de la Generalitat és "obligar els catalans a escollir entre la seva condició de catalans o espanyols" o europeus. En aquest sentit, ha lamentat que això "no té sentit" i atempta contra les llibertats i drets dels ciutadans. I ha insistit: "El govern espanyol, jo mateix i molta gent continuarem defensant la sobirania nacional i el nostre text constitucional."

En qualsevol cas, ha garantit que, tot i la falta d'acció i el desgovern de Mas, els proveïdors continuaran cobrant, els serveis públics continuaran funcionant i finançant-se i el govern continuarà atenent els venciments de deute de la Generalitat".

Dins l'hemicicle, en la sessió de control del Congrés, el president del govern espanyol ha estat interpel·lat sobre el 9-N per la dirigent d'UPyD, Rosa Díez, que l'ha acusat de mentir reiteradament perquè va prometre que no es faria cap referèndum i al final -segons ella- es va fer "de la pitjor manera, sense garanties democràtiques".

Rajoy ha respost que va fer complir les lleis portant-ho, tot plegat, al Tribunal Constitucional, i que va actuar amb proporcionalitat. El president del govern espanyol ha assegurat que el referèndum, tal com estava previst, no es va fer, i que la consulta "no va ser un referèndum". En aquest sentit, ha dit que els espanyols poden creure en "la seva paraula" després de tres anys i ha etzibat: "Són els tribunals els que han de dir com s'ha de complir la llei i no vostè."

"Un pas més en la seva deriva independentista"

Aquest mateix dimarts, poc després de la conferència del president de la Generalitat, el govern espanyol assegurava que Artur Mas havia fet "un pas més en la seva deriva independentista", i l'advertia que seguiria vetllant pel compliment de la llei, segons han informat a Europa Press fonts de La Moncloa. D'aquesta manera responia a l'anunci de Mas de plantejar un avançament de les eleccions autonòmiques "si són per fer la consulta", proposant una llista única com a resposta als qui volen, segons ell, silenciar i inhabilitar el vot a favor de la independència.

Aquest anunci és, pel govern espanyol, "un pas més en la deriva independentista de Mas, tot i que la majoria de catalans no l'acompanya i que cada vegada té menys suport entre la societat catalana".

"Catalunya necessita un govern que s'ocupi dels problemes de les persones", ha defensat l'executiu de Rajoy, que acusa la Generalitat de desatendre els catalans a causa dels interessos polítics de Mas.

El govern espanyol ha reafirmat el seu compromís per "seguir vetllant pel compliment de la legalitat i la defensa dels drets de tots els espanyols", incloent-hi els interessos i les preocupacions dels ciutadans de Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut