Phnom Penh

Els quatre líders vius dels khmers rojos de Cambodja rebutgen les acusacions de genocidi

Ha començat a Cambodja un judici comparat amb el procés de Nuremberg per la seva transcendència històrica. S'asseuen al banc dels acusats els quatre màxims responsables dels khmers rojos que encara estan vius. Se'ls acusa de la matança de dos milions de persones en el seu intent per imposar a Cambodja una arcàdia rural comunista entre el 1975 i el 1979.

Actualitzat
Envellits i abandonats per les hosts de guerrillers a les quals van ordenar polvoritzar el país, els quatre líders dels khmers rojos han rebutjat les acusacions que se'ls imputen.

"No estic content amb aquest judici", ha dit Noun Chea, de 84 anys, exnúmero 2 del règim dels khmers rojos, la mà dreta de Pol Pot, l'ideòleg del genocidi de prop de 2 milions de persones, una quarta part de la població de Cambodja. Ell és un dels quatre màxims responsables encara vius d'aquell règim de terror. Des d'avui afronten els càrrecs de genocidi, crims de guerra i contra la humanitat en un macrojudici organitzat per les Nacions Unides i que durarà diversos anys. Un procés considerat el Nuremberg asiàtic.

Neguen que sabessin res de les matances, però totes les proves els inculpen. Els supervivents i familiars de víctimes, que feien cua per entrar al tribunal, mostraven la seva emoció: "Mai vaig pensar que els dirigents que van torturar i matar tanta gent serien portats davant dels tribunals. Això no m'ho esperava", ha dit Van Nath, una supervivent del genocidi.

Aquests dies es pregava als temples i als memorials on hi ha els centenars de milers de cranis desenterrats de les fosses comunes dels anomenats camps de la mort. "Demano que ens diguin quina és la raó per la qual es va fer aquella matança", reclama Kim Sry, un altra supervivent.

El règim maoista radical i delirant de Pol Pot i el seu Khmer Roig va practicar l'extermini entre el 1975 i el 1979, i també el confinament en camps de treball als que tenien estudis, portaven ulleres o sabien idiomes. Fins ara, només el director d'un centre de detenció i tortures havia estat condemnat a 35 anys de presó. A causa de la seva avançada edat, potser cap dels quatre processats viurà en el moment en què es dicti la sentència.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut