Barcelona

70 famílies denuncien l'ensorrament dels nínxols del cementiri de Montjuïc

Reclamen que identifiquin els ossos dels seus familiars i que els assegurin que són ells

Actualitzat

Fa vuit mesos que es van ensorrar més d'un centenar de nínxols del cementiri de Montjuïc, però encara hi ha restes per identificar. Dels 144 nínxols afectats, unes desenes es van poder identificar al setembre, i n'hi ha que s'han anat enterrant en nínxols provisionals, però desenes de famílies encara esperen que els confirmin que s'han identificat bé els seus familiars. 

Ara 70 famílies afectades han fet una denúncia col·lectiva contra l'Ajuntament de Barcelona: es volen assegurar que s'identifiquen bé els seus familiars. Per això reclamen que s'identifiquin els ossos i els assegurin que són ells. 

Dues de les afectades consideren que les restes no s'han tractat prou bé i per això ara resulta difícil aconseguir certificar la identitat de les restes mortals dels seus familiars.   

"És molt difícil que ho trobin tot per com van tractar les restes quan va caure. El dia següent estaven entrant amb retroexcavadores i màquines, no és normal", considera  Núria Miñana

"Això que han fet amb els nostres difunts és una profanació. No es tracten unes restes humanes d'aquesta manera", afegeix Adelaida Galante

L'advocat de part dels denunciants, Miquel Duran, ha apuntat que la petició que faran dependrà de la resposta de l'Ajuntament. "Depenent de com faci les coses l'Ajuntament, hi haurà una resposta jurídica proporcional: accions administratives o penals fins i tot".

L'Ajuntament ha intentat arribar a un acord amb les famílies i, de moment, només una l'ha acceptat per 5.000 euros.

"Les famílies no demanen diners. No és quant volen, no, no. Volen els seus familiars", apunta un altre dels advocats de les famílies, José María de Palacio.

Des de Cementiris de Barcelona, el seu director, Jordi Valmaña, nega les acusacions de mala praxi i assegura que les identificacions es podran fer correctament .

"Els ossos hi són tots, i, a partir d'aquí, les proves biològiques determinaran la identificació correcta. La garantia que la runa que es va retirar no contenia cap resta hi és totalment." 

Les antropòlogues han identificat 56 cossos i 12 famílies ja han demanat verificar aquestes dades amb les proves d'ADN, que ja s'han iniciat.

La reconstrucció va per a llarg

Arran de l'accident, s'estan instal·lant sensors als edificis del cementiri, per controlar-ne els moviments. De moment han detectat que un centenar dels 5.000 tenen problemes d'assentaments o a les cobertes, o filtracions. 

Mentrestant, les obres de reconstrucció del bloc de nínxols que es va desprendre encara no han començat. Es preveu que comencin a principis de setembre i, si és així, els tècnics calculen que es podrien acabar el mes de març; és a dir, pràcticament d'aquí un any. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut