Perpinyà

600 fotografies del procés i 55 urnes davant del "silenci" del Visa pour l'image

RedaccióActualitzat

Perpinya ja acull el seu festival més internacional. El Visa pour l'image celebra la seva trentena edició amb polèmica. Ha decidit no fer  cap exposició sobre el conflicte català. Per aquest motiu, durant aquest dies s'han organitzat diferents exposicions que permetran veure també a Perpinyà més de 600 instàntanies del procés.

La cita de fotoperiodisme de referència mundial es pot visitar fins al 16 de setembre. Enguany està d'aniversari: 30 anys, i per aquest motiu, els organitzadors han fet una tria d'imatges de les 850 exposicions. Fotografies importants a nivell fotogràfic, però també en relació amb les trobades professionals.

Aquesta decisió deixa fora un dels esdeveniments de l'any, la tardor catalana del 2017. Els director no van voler fer cap exposició sobre l'1 d'octubre. Jean-François Leroy assegura que durant 30 anys ha fet el que ha volgut i que aquest no serà diferent:

"Per què m'ho volen imposar? Que em truca, un palestí, per dir-me que faci una exposició de Gaza? No. Per què aquest cop els catalans han de decidir que jo faci una exposició sobre Barcelona?"

El director diu que el tema ja es tracta dilluns amb una projecció de sis minuts i dimarts amb una taula-debat. Alguns dels visitants que acostumen a venir, aquest any han dubtat de fer-ho, justament per les declaracions de Leroy, però molts s'han decidit per l'oferta que hi ha fora del festival.

Davant el silenci del Visa pour l'image, a Perpinyà s'han organitzat diferents exposicions sobre el procés català. N'hi ha dues que sobresurten de la resta: "55 urnes per la llibertat" i "155 fotos per la llibertat".

 

 

55 urnes

L'exposició "55 urnes per la llibertat", que es va inaugurar a Brussel·les al juny, ha arribat a Perpinyà just en els dies del Visa. Les urnes són el punt de partida perquè diversos artistes plasmin la seva visió i la seva experiència sobre llibertat i democràcia.

Després d'haver exercit un paper clau perquè les urnes arribessin l'1 d'octubre al seu lloc, la Catalunya Nord s'ha mobilitzat. El Comitè Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord va impulsar l'acollida de l'exposició.

 

 

Les obres faran un periple per diferents poblacions. Després, se subhastaran i els diners aniran a la caixa de solidaritat. I també els diners que s'aconsegueixin amb la venda d'aquest catàleg, on es recullen totes les obres exposades, amb cadascun dels artistes, una iniciativa que surt d'aquí, de la Catalunya Nord.

El catàleg s'ha fet amb la participació desinteressada dels artistes. 

 

 

155 imatges en sis espai de la ciutat

"155 fotos per la llibertat" és l'altra exposició que es pot veure a Perpinyà fins al 16 de setembre. Repartida en sis espais diferents de la ciutat, recull una selecció del treball de 42 fotògrafs que van cobrir els diferents esdeveniments del procés català entre el 2010 i fins al 2018.

S'hi poden veure imatges del concert per la llibertat, manifestacions, actuacions de protesta del CDR fins a l'actualitat, o com és l'acampada a plaça Catalunya per reclamar la llibertat dels presos. 

Entre els fotògrafs que hi participen hi ha Robin Townsend, Ana Jiménez, Jordi Ribot, Elisabeth Magre, Lluís Serrat, Cristina Calderer, Marc Martí, Elisenda Pons, Aniol Resclosa, Mireia Comas, Adrià Costa, Roser Vilallonga, Carles Palacio, Sandra Lázaro, Jordi Borràs, Joan Puig, Joan Castro, Lluís Brunet, Adrià Costa o Marc Rovira.

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut