Berlín

4 milions d'assalariats seran els beneficiaris de l'entrada en vígor del salari mínim a Alemanya

A Europa, les diferències pel que fa al salari mínim dels treballadors entre els diferent països encara són molt grans

Actualitzat

En l'últim Consell de Ministres de l'any es va augmentar en poc mes de tres euros el salari mínim interprofessional a l'estat espanyol. Un augment modest que el situa en 648 euros bruts al mes. El salari mínim s'aplica a uns 200.000 treballadors a Espanya, la majoria dones.

A Europa, les diferències pel que fa al salari mínim dels treballadors encara són molt grans. A Romania està al voltant dels 150 euros mensuals, i a Polònia frega els 400. A Espanya, si es reparteixen en dotze mesos les catorze pagues, sortiria a uns 750 euros al mes. I al Regne Unit se situa per sobre dels 1.200. Com al Regne Unit, en la majoria de països de l'Europa occidental es dobla el salari mínim espanyol. I a Luxemburg se superen els 1.800 euros.

 

 

També hi ha altres països on no està fixat, com Itàlia, Àustria i els països nòrdics.

O Alemanya, on tampoc hi havia hagut un salari mínim interprofessional fins aquest primer de gener. Ha estat fixat en 8,5 euros l'hora, o el que és el mateix, 1.473 euros per als que tenen un contracte a temps complert.

Aquesta era una de les condicions que va posar el Partit Socialdemòcrata Alemany per pactar amb els cristianodemòcrates de la cancellera Merkel una gran coalició de govern. I Merkel ho va acceptar a contracor.

El cas alemany

A Alemanya era possible fins fa poc tallar-se els cabells per menys de 15 euros en algunes cadenes de perruqueries de baix cost. I això era així perquè el conveni del sector permetia pagar als empleats menys de 5 euros l'hora. Aquest és un dels sectors en què segurament els preus pujaran aquest any amb l'entrada en vigor, per primera vegada, d'un salari mínim de 8 euros i mig per hora.

El dels taxistes o la restauració en seran uns altres. Es calcula que, de moment, la mesura beneficiarà uns quatre milions d'assalariats, un de cada deu dels que treballen, sobretot persones que fan poques hores, dones i empleats no qualificats, la majoria immigrants, en el sector dels serveis.

Això hauria de servir per reduir la diferència entre aquests treballadors més pobres i la resta, la majoria a la indústria. Però de fet, fins d'aquí a dos anys no s'aplicarà a tothom. El salari mitjà a Alemanya s'acosta als 3.500 euros.

La introducció del salari mínim a Alemanya coincideix amb fortes pujades salarials en la majoria de sectors, més o menys encoratjades pel mateix govern.

Després de molts anys de pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors alemanys, aquests augments poden reactivar el consum intern i evitar l'estancament econòmic i la deflació dels preus.

Sigui com sigui, a la resta d'Europa i en especial a Catalunya, amb una economia basada en les exportacions i el turisme, un augment del poder de compra dels alemanys també hauria de portar beneficis.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut