Un grup d'indígenes ocupen la Cambra de Diputats del Brasil.
Els indígenes han ocupat el Congrés per protestar contra una llei que els perjudica. (Foto: Reuters)
Brasília

300 indígenes ocupen el Congrés del Brasil i aconsegueixen paralitzar la llei de reserves

Els indígenes del Brasil han obtingut una petita victòria en la batalla de la defensa de les seves terres ancestrals. Després d'ocupar durant deu hores el Congrés, un grup d'uns 300 indígenes han aconseguit congelar el debat sobre el projecte de llei de reserves, que afavoreix els interessos dels latifundistes que pretenen explotar les terres dels natius.

RedaccióActualitzat
Uns 300 indígenes de diferents zones del Brasil han aconseguit paralitzar el projecte de llei de reserves que s'estava discutint a la Cambra de Diputats del país, després d'ocupar les seves dependències durant deu hores. El grup que ha ocupat el Congrés ha acabat la seva protesta un cop obtingut l'acord per "congelar" durant sis mesos el debat de les noves normes per les reserves indígenes, unes normes que beneficiarien els latifundistes que volen explotar els territoris dels natius. L'entesa per suspendre el debat parlamentari s'ha arribat després que els indígenes, molts d'ells amb les cares pintades i vestits amb plomes, s'han reunit amb el president de la cambra baixa, Henrique Alves.

Les terres ancestrals ocupen un 12% de l'extensió del Brasil, però encara hi ha moltes d'elles, gestionades per agricultors i ramaders, que s'han de retornar oficialment als indígenes. Si aquesta llei tira endavant, els indígenes alerten que els seus drets sobre els territoris ancestrals desapareixeran i la seva supervivència quedarà amenaçada.

El mes passat, els indígenes també van exterioritzar les seves protestes arran del desallotjament forçós d'un edifici del costat de l'estadi de Maracaná, a Rio de Janeiro. Les obres de l'estadi, amb motiu del Mundial de futbol del 2014, van obligar a enderrocar un edifici abandonat fa 35 anys i que acollia l'antic Museu de l'Indi. Des del 2006 estava ocupat per una trentena d'indígenes brasilers.
Anar al contingut