25 anys de Pallassos sense Fronteres fent somriure milions de refugiats

RedaccióActualitzat

452 expedicions a més de 100 països. Més de 7.000 actuacions davant de 2.000.000 de persones afectades per conflictes bèl·lics o catàstrofes naturals. És el balanç impressionant dels 25 anys de Pallassos sense Fronteres.

L'ONG, nascuda a Sant Esteve de Palautordera, ho celebra aquest dissabte amb una festa al Circ Cric. Tot un dia ple d'espectacles, els mateixos que els artistes de Pallassos sense Fronteres han portat pel món, organitzats en escenaris diversos que representen els llocs on han actuat.

 

 

La primera actuació la van fer el 26 de febrer de l'any 1993 al camp de refugiats de Savudrija, durant el conflicte dels Balcans. Els ho van demanar els nens de l'Escola Projecte de Barcelona quan van parlar per videoconferència amb els nens del camp de refugiats i es van adonar que hi havia una cosa que els feia molta falta: l'alegria. Així es va decidir la primera expedició, amb Tortell Poltrona al capdavant, i així ho recorda ell:

"Al camp hi havia torns de dinar. Primer menjaven els croats, després els bosnians i després els serbis. Quan vam fer l'actuació, tothom va participar en un acte de comicitat. La comicitat genera tolerància: aquell dia, no hi va haver torn de dinar. Aquell dia van dinar tots junts. I les cartes també se les van repartir tots junts, quan sempre es feia per separat."

Vídeo relacionat: Pallassos sense fronteres: metges del somriure per als refugiats del Líban

Des de fa un any, Pallassos sense Fronteres i la Unitat de Crisi de la Universitat Autonòma de Barcelona treballen junts al Líban.

 

 

La directora de la Unitat de Crisi, Ingeborg Porcar, explica que ho fan per combinar dues coses que ja s'ha comprovat que funcionen per separat. Per una banda, les actuacions dels pallassos. Per l'altra, una metodologia de la Fundació Children in the World, "que es dedica -en un temps molt curt, unes sis setmanes- a rehabilitar nens i adolescents -i de retruc les seves famílies- que tenen simptomatologia deguda al fet traumàtic que els ha passat". Normalment, el fet traumàtic és la guerra, però també poden ser catàstrofes naturals.

"Sabem que les dues coses funcionen, però tenim l'expectativa que, a més a més, es potenciaran. La feina dels pallassos ajudarà les tècniques terapèutiques i les tècniques terapèutiques reforçaran la feina dels pallassos."

Actualment, hi ha Pallassos Sense Fronteres a quinze països del món, organitzats a través de la federació internacional Clowns Without Borders.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut