Qatar

13 demandes i 10 dies, l'últimàtum a Qatar de l'Aràbia Saudita i els seus aliats

Entre les peticions, hi ha la clausura del canal de televisió Al-Jazeera, el tall dels vincles amb l'Iran, el trencament dels lligams amb grups terroristes com Estat Islàmic i la clausura de la base militar turca a Qatar

RedaccióActualitzat

Els quatre països àrabs que van encetar el boicot a Qatar perquè consideren que dona suport al terrorisme -l'Aràbia Saudita, Bahrain, Egipte i la Unió dels Emirats Àrabs- han fet arribar a l'emirat una llista amb 13 peticions com a condició per refer les relacions. Tretze demandes i només deu dies per complir les condicions.

Tancar Al-Jazeera, entre les peticions

Entre les peticions hi ha la de clausurar el canal de televisió Al-Jazeera, tallar els vincles amb l'Iran, adversari regional d'aquests països, trencar lligams amb grups terroristes com Estat Islàmic, Al-Qaeda, o els Germans Musulmans, i també clausurar la base militar turca a Qatar.

Precisament, Turquia ja ha reaccionat dient que no té cap intenció de tancar-la, i que qualsevol petició en aquest sentit suposa una interferència en les relacions bilaterals. El govern turc ha recordat també que aquesta base preserva la seguretat de la regió.

Lliurar els terroristes inclosos en les llistes

També inclouen entre les demandes, l'entrega de totes les persones que aquests països han inclòs en les seves llistes de terroristes i resideixen a Qatar. Els governs de l'Aràbia Saudita, Bahrain, Egipte i la Unió dels Emirats Àrabs van incloure 59 persones i dotze entitats de Qatar en les seves llistes de terroristes. Entre les figures més destacades, Yusuf al-Qaradawi, líder espiritual de l'organització islamista Germans Musulmans, il·legalitzada a tots ells.

El perquè de la crisi de Qatar

La llista ha estat lliurada per Kuwait, que fa de mediadora per assolir un acord i arriba l'endemà que el secretari d'Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, anunciés que els països del Golf havien elaborat una llista amb peticions i desitgessin que fossin "raonables" per a Qatar.

"Entenem que han preparat i coordinat una llista de peticions. Esperem que es presenti aviat a Qatar i que sigui raonable i factible".

Un llistat d'accions poc probables d'Aràbia Saudita, que no ha tingut en compte les recomanacions dels Estats Units. Qatar, mentrestant, es nega a negociar sota el boicot.

Els governs de l'Aràbia Saudita, EAU, Bahrain i Egipte van anunciar a principi de juny la ruptura de les seves relacions diplomàtiques amb Qatar. A la mesura s'hi van sumar després les Maldives, Mauritània, el govern del Iemen reconegut internacionalment i el govern establert a l'est de Líbia. Jordània i Djibouti, per la seva banda, han reduït la seva representació diplomàtica a Doha.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut