La directora, Sílvia Quer, amb els protagonistes de "La Xirgu"
La directora, Sílvia Quer, amb els protagonistes de "La Xirgu"

Les notes de Sílvia Quer, la directora de "La Xirgu"

Memòria de direcció

Podem afirmar, sense cap mena de dubte, que Margarida Xirgu és una de les actrius més importants de la nostra història. La seva passió pel teatre i la seva valentia a l'hora d'arriscar-se amb obres difícils o autors novells no té precedents. És per això que quan se'm va oferir de tornar la gran dama del teatre català a l'escenari, tampoc vaig tenir cap dubte.

Margarida Xirgu va ser i continua sent un referent en el món teatral. Una actriu que va crear la seva pròpia companyia, que es va convertir en la seva família, per fer teatre tal com ella volia fer. La Xirgu va innovar i renovar, va destil·lar l'obra teatral fins al punt d'estar feta només d'allò més essencial. Tal com ella ho diu a la pel·lícula: "paraules i veu".

Margarida Xirgu va desafiar la censura i tots aquells que no li deixaven fer el que ella volia: fer teatre tal com es mereix ser fet. Això la va dur a haver-se d'exiliar a Sud-amèrica, on avui en dia també s'ha convertit en una actriu reverenciada.

Per donar a conèixer a l'audiència actual el personatge de Margarida Xirgu, vam decidir centrar-nos en un capítol particular de la vida de l'actriu: la seva aposta per un autor desconegut, Federico García Lorca, i la posada en escena de l'obra llibertària "Mariana Pineda", en plena dictadura. El 1936, pocs anys després de l'episodi que mostrem a la pel·lícula, Ramón María del Valle-Inclán morirà arruïnat i, amb l'esclat de la Guerra Civil, la Margarida quedarà atrapada a l'exili i Lorca serà assassinat. Però el to de "La Xirgu" no el marca aquesta derrota segura que tots sabem que va arribar, sinó la victòria que van aconseguir i que expliquem: la victòria del teatre sobre la dictadura.

Evidentment, alguns dels esdeveniments que s'expliquen a la pel·lícula s'han canviat per donar al guió el dramatisme necessari. Ens hem pres algunes llicències històriques, sí, perquè nosaltres també estem "fent teatre". Però crec que amb aquesta producció hem aconseguit fer el que ens vam proposar: mostrar al públic la determinació, la valentia i la passió de Margarida Xirgu.

Sílvia Quer

Anar al contingut