"Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez" premi Nimfa d'Or al Festival de TV de Montecarlo.

La coproducció de Televisió de Catalunya s'ha endut el Premi al millor documental d'actualitat

El documental "Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez" dirigit per Michele Catanzaro i Marc Parramon, ha aconseguit el Premi Nimfa d'Or al millor documental d'actualitat, a la 55a edició del Festival de TV de Montecarlo (Mònaco). El documental narra la indefensió que produeix l'aplicació abusiva de l'Ordre Europea de Detenció, centrant-se en el cas d'Óscar Sánchez, un empleat rentacotxes de Montgat (El Maresme) que va passar 20 mesos empresonat a Itàlia a causa d'un robatori d'identitat, acusat de ser un perillós narcotraficant. La investigació ara premiada segueix el relat dels periodistes que van descobrir el cas – un d'ells, el mateix Catanzaro-, inclou testimonis excepcionals i un voluminós arxiu periodístic que treu a la llum totes les arestes i tots els errors de l'ordre coneguda amb el nom de l"euroordre" i acaba revelant que Óscar Sánchez era innocent.

L'ordre europea permet fins ara l'arrest i el trasllat, de manera automàtica, d'un individu des del país on es troba cap al país en què el reclama la justícia. Amb aquest procediment, entre autoritats judicials, se suposava que els estats podrien estalviar-se els llargs tràmits que havien implicat fins llavors les extradicions tradicionals. Tot i així, aquest mecanisme ha acabat convertit en una forma d' "injustícia exprés", amb més ombres que no pas llums.

És una producció de Media 3.14 en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE, amb la col·laboració de DR (Danish Broadcasting Corporation) i amb el suport del programa Media de la Unió Europea i de l'ICEC.
Anar al contingut