Un fenomen que no para de créixer

De Yuka a MyRealFood: les apps de moda per menjar sa

Cada vegada hi ha més persones que entren a botigues i supermercats mòbil en mà per capturar els productes envasats. No fan fotos per publicar-les a cap xarxa social. Estan escanejant les etiquetes per saber si un aliment ha d'entrar o no a la cistella de la compra

Anna Garcia Lozano

És un autèntic fenomen. Només cal entrar a qualsevol supermercat per veure un munt de compradors escanejant les etiquetes dels productes. I és que menjar sa està cada vegada més de moda i les aplicacions que analitzen nutricionalment la composició dels aliments etiquetats han proliferat. N'hi ha moltes i de molts tipus.

Gairebé totes les aplicacions basen les seves reconamanacions en el Nutri-score, un model d'etiquetatge nutricional estil semàfor que indica la qualitat dels aliments en funció del grau de processament (de la A a la E). El seu algoritme té en compte uns elements i nutrients que s'anomenen desfavorables (com són els greixos saturats, els sucres simples, la sal i l'energia total). A l'altra banda, els elements favorables són el percentatge que aquests aliments tenen de fruites, verdures, hortalisses, llegums, fruits secs, fibra i proteïnes.

Nutri-score, un codi que es va estenent i que identifica el processat dels aliments

L'algoritme fa un càlcul dels elements favorables i desfavorables i s'obté una puntuació: com més baixa, més saludable és l'aliment segons aquest criteri. El verd fosc (A) és el millor i el vermell (E), el menys saludable. És una escala avalada per diferents societats científiques, per l'OMS i per l'OCU. Nutri-score és un codi d'etiquetatge que cada vegada veurem més perquè Espanya l'ha acceptat, però mentre els productes el van incorporant hi ha diferents aplicacions que ens ho indiquen. 
 

Hi ha una segona escala també molt estesa coneguda com NOVA que també indica el grau de processat del producte obviant els nutrients que continguin. Aquest sistema el va desenvolupar fa 10 anys l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Sao Paulo i la seva escala va de l'1 al 4 (dels aliments no processats als ultraprocessats).

Nutri-score i NOVA són la base que utilitzen la majoria d'apps nutricionals. A "Tot es mou", l'expert en tecnologia Toni Noguera ha parlat de les quatre millors, segons el seu criteri, i n'ha destacat les principals diferències.

1. Yuka
Amb 10 milions de descàrregues, és l'aplicació més utilitzada i, tot i que utilitza el Nutri-score, va més enllà per valorar els productes. El 60% de la valoració és Nutri-score, el 30% té en compte els additius que incorpora i el 10% restant té en compte si el producte té etiquetatge ecològic. A més a més, aquesta aplicació dona alternatives de consum per a cada producte que s'escaneja i guarda en un historial tots els productes dels quals s'ha escanejat l'etiqueta.

2. Open Food Facts
És una aplicació de codi obert i col·laborativa. És independent i els usuaris poden fer donacions. El resultat d'escanejar cada etiqueta situa el producte a la lletra de Nutri-score a què pertany i te'n diu els motius. Open Food Facts també té en compte la classificació NOVA i, a més a més, té un valor afegit: permet activar alertes per al·lergogens. 

3. My Real Food
Darrere de My Real Food hi ha el nutricionista Carlos Ríos, creador del concepte Real Fooding. En aquest cas, l'aplicació és gairebé una xarxa social que, a banda d'escanejar productes, ofereix també receptes i consells.

4. El CoCo
Vol dir Consumidor Conscient. Fa servir NOVA i Nutri-score i aviat tindrà un sistema propi, tal com va explicar Joan Miquel Espada, un dels seus creadors a "Els matins".


En qualsevol cas, les aplicacions no poden suplir els bons hàbits alimentaris, com recordava la dietista Marta Anguera a "Els matins". Primer cal saber quins aliments són els millors i, després, a l'hora de comprar aliments processats, les aplicacions poden ajudar a triar els millors. La base de l'alimentació han de ser els productes frescos (fruites, verdures i hortalisses) i els ultraprocessats han de ser de consum més esporàdic.

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut