Coca de llardons i crema
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
225 ml llet
225 ml nata
100 g mantega
80 g sucre blanc
50 g flocs de civada tous
50 g llardons
40 g de farina
20 g midó de blat de moro
20 g sucre ros
8 ous
Bicarbonat
Llevat
Escates de sal
PREPARACIÓ
- Per fer la crema, reservem una mica de la llet per desfer-hi més endavant el midó de blat de moro. Escalfem la resta de la llet juntament amb la nata. Hi afegim la polpa de la beina de vainilla, així com la beina. Un cop arrenqui el bull, ho retirem del foc, ho tapem i ho deixem infusionant 30 minuts. Passat aquest temps, blanquegem 6 rovells amb unes varetes, afegint-hi 40 g de sucre blanc. Diluïm 20 g de midó de blat de moro a la llet que haurem reservat, i l'afegim al pot de la infusió. Traiem la beina de vainilla, posem el foc al mínim i hi anem afegint els rovells blanquejats, tot remenant, fins aconseguir la textura de crema. La canviem de bol per tallar-ne la cocció, la deixem temperar dins una mànega pastissera i que acabi d'agafar la consistència a la nevera.
- Per fer la coca, posem la mantega pomada en un bol i la blanquegem amb unes varetes, afegint-hi, a poc a poc, 40 g de sucre blanc i 20 g de sucre ros. Un cop estigui ben integrat, hi afegim dos rovells d'ou i ho seguim blanquejant. Hi tamisem la farina i ho barregem. Llavors hi afegim els flocs de civada i ho integrem. Triturem els llardons i els afegim al bol, juntament amb un polsim de llevat químic i un polsim de bicarbonat. Ho barregem tot i ho aboquem en un motlle, prèviament untat amb mantega i espolsat de farina. Ho allisem amb l'ajut d'una cullera mullada amb aigua i ho enfornem 15 minuts a 180ºC. Esmicolem la coca, la tornem a compactar amb dues cullerades de mantega i l'enfornem per segon cop, 15 minuts més a 180ºC.
- La servim coberta de boletes de crema i amb una mica d'escates de sal per damunt.