Brioix de crema de sant Josep

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    Fer les postres a casa fa que en puguem controlar la bona qualitat dels ingredients i, tot i que aporten moltes calories i sucres, també aporten altres nutrients interessants de l'ou i la llet, com proteïnes, vitamines i minerals.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • Per al brioix

    150 g farina de força

    75 ml llet

    40 g sucre

    20 g mantega 

    1 ou (mig per al brioix i mig per pintar)

    Oli d'oliva verge extra

    6 g llevat fresc

     

    Per a la crema

    250 ml llet

    2 rovells

    25 g sucre

    10 g midó de blat de moro

    1 llimona

    1 taronja

    1 branca de canyella

    Sucre per cremar

PREPARACIÓ

  1. Per fer el brioix, posem en un got 75 ml de llet i hi dissolem els 6 g de llevat fresc que ja haurem esmicolat. Ho aboquem tot al bol de la pastadora. Hi afegim els 40 g de sucre i també hi posem la farina de força tamisant-la. Batem un ou i n'aboquem la meitat al bol i la resta la reservem per pintar.
  2. Portem el bol a la pastadora i la deixem treballant durant 20 minuts a velocitat mitjana. La massa estarà llesta quan es desenganxa de les parets.
  3. Després dels 20 minuts, hi afegim 20 g de mantega tallada a dauets i tornem a pastar. Mentre la màquina està treballant hi afegim un raig d'oli, i quan tot estigui ben integrat, aturem la pastadora i en retirem la massa.
  4. Ens untem les mans amb una mica d'oli, n'afegim una mica a la taula de treball i traiem la massa de la pastadora. En fem una boleta que posarem en un bol. Cobrirem la massa amb un drap humit i deixarem que reposi dues hores a temperatura ambient.
  5. Comencem a fer la crema, posant un pot al foc amb els 250 ml de llet, hi afegim 1 trosset de pela de llimona, 1 trosset de pela de taronja i 1 branca de canyella per donar-hi gust. Ho escalfem.
  6. Ens untem les mans amb una mica d'oli i n'afegim una mica a la taula. Traiem la massa del bol i la tallem en quatre parts. Les passarem a una safata de forn amb paper sulfurat. Tapem les boles amb un drap humit perquè no es ressequin i les deixem reposar 30 minuts.
  7. Necessitem quatre flameres de silicona a les quals posarem cigrons o sal perquè pesin. Agafem les boletes i enfonsem la part del mig, que és on col·loquem les flameres.
  8. Posem dins del forn apagat un pot amb aigua calenta i també la safata amb les boletes; en aquest ambient humit i calent fermentaran durant 2 hores. Quan ja ha passat aquest temps, traiem el pot d'aigua i la safata i preescalfem el forn a 180 ºC.
  9. Continuem amb l'elaboració de la crema: en un bol posem 10 g de midó de blat de moro, 25 g de sucre i 2 rovells, i ho batem fins que no hi hagi grumolls. Hi afegim la llet infusionada colant-la perquè no hi caiguin ni les peles ni la canyella. Remenem.
  10. Aboquem el contingut del bol en una olla que posem al foc a temperatura mitjana. Remenem contínuament i suaument fins que la crema espesseixi, i ja estarà llesta. Posem la crema en una màniga pastissera i, un cop estigui temperada, la deixarem a la nevera.
  11. Recuperem el mig ou batut que tenim reservat i hi afegim una mica d'aigua perquè llisqui més bé. Amb un pinzell, pintem la massa dels brioixos perquè agafi color. Enfornem la safata durant 15 minuts a 180 ºC.
  12. Traiem la safata del forn i descartem les flameres. Farcim el mig del brioix amb la crema de sant Josep. Repartim una mica de sucre per damunt de cada brioix. Posem un cercle metàl·lic dels d'emmotllar per limitar la zona de la crema i cremem el sucre amb un bufador.
Anar al contingut