Amanida de patata i gambes

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    Les gambes són riques en fòsfor, mineral imprescindible per a un bon manteniment dels ossos i de les dents.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • 700 g de patata monalisa

    1 l d'oli OVE

    1 alficòs

    15 taperots

    16 gambes mitjanes

    2 bitxos

    1 ou

    1 llima

    Vinagre de vi

    Oli OVE

    Pebre negre

    Sal

PREPARACIÓ

  1. Comencem pelant 16 gambes de mida mitjana, reservant-ne els caps i pells. Traiem el budell de les gambes i les reservem a la nevera dins d'un recipient.
  2. Posem un pot al foc amb una mica d'oli OVE i una olla amb aigua abundant. Quan l'oli del pot està calent hi afegim els caps i pells de les gambes i els saltem lleugerament sense que enrosseixin.
  3. Afegim 1 litre d'oli d'oliva madur al pot i confitem a foc baix durant 25 minuts.
  4. Quan l'aigua de l'olla bull hi afegim un grapat de sal i 700 g de patata monalisa amb pell. Les coem durant 25 minuts o fins que, punxant-les, comprovem que estan cuites.
  5. Traiem les patates de l'olla i les deixem temperar abans de pelar-les.
  6. Colem l'oli de gambes en una gerra i deixem que es refredi.
  7. Fem un bany maria invers posant gel en un bol gran i encaixant-hi un altre bol més petit. Aboquem en aquest segon bol 40 ml de l'oli de gambes i remenem amb una vareta perquè es refredi més ràpid.
  8. A continuació farem una maionesa posant en un got batedor un raig de vinagre de vi, un ou, una mica de sal, una mica de pebre, un raig d'oli OVE i els 40 ml d'oli de gambes ja fred. Ho emulsionem tot afegint-hi oli OVE fins a tenir una maionesa compacta.
  9. Traiem les gambes de la nevera i les obrim pel mig sense acabar de tallar-les del tot, que quedin com amb la forma d'una papallona. Posem les gambes en un plat i les cobrim amb el suc d'una llima i mitja per coure-les. Les reservem uns minuts.
  10. Agafem dos bitxos frescos, en traiem les llavors i els tallem a rodelles.
  11. Tallem la cocció de les gambes abocant-hi el suc de les llimes i les cobrim de nou, ara amb oli OVE. Afegim una part dels bitxos a rodelles al plat amb les gambes i ho barregem. Reservem la resta de bitxos tallats en un plat.
  12. Traiem una part de la pell d'un alficòs, el tallem al llarg i en fem rodelles que reservem al plat on tenim els bitxos.
  13. Pelem les patates i les posem en un bol gran. Les esclafem amb una forquilla, fent que quedin trossos irregulars.
  14. Aboquem al bol els bitxos, l'alficòs, les gambes –escorrent-ne una mica l'oli-- i la maionesa. Ho integrem bé remenant amb cura.
  15. Acabem l'amanida amb 15 taperots que piquem lleugerament i amb una mica de fonoll marí. I ja podem servir aquesta amanida de patata i gambes.
Anar al contingut