El documental

"El documental" emet, divendres, "Herbolarium"

La tradició de les plantes medicinals a Catalunya, aquest divendres, a "El documental"

Aquest divendres, "El documental" estrena "Herbolarium", una coproducció de Televisió de Catalunya amb Antàrtida i Bausan Films, i amb la col·laboració de l'ICIC i l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

"Herbolarium" són dues històries. La de les trementinaires i remeieres tradicionals de la Vall de Vansa, a l'Alt Urgell, i la del botànic, investigador i fundador de l'Institut Botànic de Barcelona, Pius Font Quer. L'Emília Llorens era una nena de 7 anys quan va sortir per primera vegada de la vall a acompanyar la seva àvia en un periple a peu per Catalunya venent trementina i altres remeis elaborats a base d'herbes medicinals. Pius Font va ser el botànic més important d'Espanya durant la primera meitat del segle XX. Vuit fongs, dos liquens, una filicina, un mol·lusc i dos insectes duen el seu nom.

Aquest documental és un homenatge a una feina humil, però transmissora d'una herència cultural vinculada al coneixement exhaustiu i popular de les propietats curatives de les plantes. Al mateix temps, també valora la feina científica extraordinària d'un home que va ser represaliat per haver signat, l'any 37, un manifest en què es criticaven els bombardejos massius a què estava sotmesa la ciutat de Barcelona en plena Guerra Civil. L'herència de Pius Font es manté viva en el llibre "Plantes medicinals. Dioscòrides renovat", que compta amb unes magnífiques il·lustracions de Suzanne David i que es reedita de manera continuada.

A la vall de la Vansa només hi viuen 200 de les més de 1.200 persones que hi havia l'any 1934. Els descobriments científics en el camp de la medicina al llarg del segle XX, com la penicil·lina, han fet de les herbes medicinals i el seu coneixement una alternativa. Patrimoni de molts segles, la seva catalogació científica ens ha llegat un tresor que es transmetia de mares a filles, a les valls més remotes del país. "Herbolarium" esdevé un document emotiu sobre el passat d'una gent que duia un vida molt dura i molt modesta. Recorrien a peu llargues distàncies i oferien consol i remeis casolans als llocs més remots del país.

Fitxa tècnica:
Direcció, guió i documentació: David Fernández de Castro
Director de fotografia: Pedro Ballesteros
Muntatge: Verónica Rossi
Producció executiva: Carles Porta, Tono Folguera, Òscar Rodríguez
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Música: Waheroes (Ramon Calduch, Clarens Val, Raul Romero, Elmiku i Andreu Viñas)
Locució: Anna Ycobalzeta, David Vert
Assessora lingüística: Teresa Vallverdú

Amb la intervenció de:
Emília Llorens, de Cal Paret; Josep Badia Pujol, de Can Ferrejetes; Josep, de Cal Pahi.

Anar al contingut