Cues a la jornada de portes obertes de la inauguració del CCCB
Cues a la jornada de portes obertes de la inauguració del CCCB el 27 de febrer del 1994
#Taldiacomavui l'any 1994

25 anys del CCCB

Exposicions, festivals, conferències, tallers, instal·lacions multimèdia... Els 25 anys del CCCB han donat molt de si des que va obrir les portes fa 25 anys

El 25 de febrer del 1994 s'inaugurava un nou centre cultural a Barcelona, el CCCB. Ara fa 25 anys que obria les portes amb l'exposició "Ciutats: del globus al satèl·lit". Des d'aleshores, les sales del centre han acollit un munt de propostes culturals molt diferents: exposicions, concerts, conferències, festivals, tallers... En recordem algunes de les més destacades i veiem com ho va explicar TV3.

 

1. "Ciutats: del globus al satèl·lit"', l'exposició que va inaugurar el CCCB el 25 de febrer del 1994 mostrava l'evolució al llarg del temps de la visió de les ciutats des de l'aire.

La inauguració es va fer un dijous. Dos dies després, el centre rebia una allau de visitants en el primer cap de setmana de portes obertes. Els visitants volien veure l'exposició però, sobretot, descobrir com s'havia remodelat l'edifici.

 

A banda de les exposicions, les conferències de personatges rellevants han estat uns dels esdeveniments destacats del CCCB durant els seus 25 anys d'història. Una de les més recordades va ser la de José Saramago. El maig de 1998 hi va ser per presentar el llibre "Tots els noms". El centre cultural va quedar petit per acollir la gent que volia escoltar l'escriptor que, pocs mesos després, va rebre el Premi Nobel de Literatura.

 

També la música ha sonat tant a l'interior com a l'exterior del CCCB. El Sónar ha estat un dels festivals que, durant anys, ha instal·lat part de la seva programació al centre cultural del carrer Montalegre. Una de les activitats destacades va ser l'Elèctric Cafè, sessions de música electrònica combinades amb pel·lícules psicodèliques. L'any 1998, en una d'aquelles sessions va actuar Jeff Mills, aleshores considerat el número 1 dels "discjòqueis tecno".

 

El CCCB va voler donar la benvinguda al canvi de segle amb una exposició molt especial. El desembre del 1999, La Cubana feia de guia de l'exposició "Equipatge per al 2000". Aquesta mostra repassava la percepció del temps al llarg del segle XX i aprofitava per fer una paròdia del món dels museus.

 

L'art multimèdia també ha tingut sempre el seu espai al CCCB. Un dels clàssics del centre va ser la Mostra de Vídeo Independent i Fenòmens Interactius, organitzada pel col·lectiu d'autors i programadors OVNI (Observatori de Vídeo No Identificat). En aquesta crònica de l'any 2000, TV3 informava de la sisena edició. S'hi projectaven més de 100 documentals independents que reflexionaven sobre la noció de comunitat.

 

Per a molts, el CCCB sempre estarà relacionat amb l'exposició anual del World Press Photo. Any rere any, el centre ha exposat les imatges periodístiques més impactants del món. L'any 2005, el centre acollia l'exposició de les obres guanyadores del World Press Photo 2005, que celebrava el 50è aniversari. Així mostrava el "Telenotícies vespre" la selecció d'imatges que es podien veure aquell 2005.

 

I no hi podia faltar el cinema. Una cita ineludible de l'estiu barceloní és el Gandules, el cicle de cinema a la fresca. Així s'explicava al telenotícies l'arrencada de l'edició de l'any 2009, que estava molt relacionada amb l'exposició "El segle del jazz" que es podia veure el centre cultural.

 

I també la literatura ha tingut sempre un espai reservat al CCCB. Un altre clàssic és el el Kosmòpolis, la Festa de la Literatura Amplificada, que se celebra des de l'any 2002. Així explicava el telenotícies com arrencava la primera edició.

I també la literatura dirigida al públic més jove ha tingut les portes obertes al CCCB. El FLIC, festival de literatura i arts infantil i juvenil per a nens i nenes de 0 a 12 anys, hi ha organitzat activitats des de la seva tercera edició el 2013. Així explicava l'"InfoK" un dels tallers del festival de l'edició del 2018.


I per acabar, si es volen celebrar els 25 anys del centre fent una visita, no hi ha res millor que descobrir l'univers del director de cinema Stanley Kubrick en una exposició programada fins a finals de març del 2019.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut