Dijous, a les 22.10

Xiquets que es fan grans, a la "Nit de castells" del 33

Demà, a les 22.10, el 33 dedicarà la setena de les deu nits temàtiques al món casteller d'aquest estiu. Serà una vetllada centrada a Tarragona, on els Xiquets s'han fet grans. I per fer-se gran cal conèixer tant l'èxit com el fracàs

La setena nit castellera de l'estiu, al 33, començarà a les 22.10, amb l'emissió del programa "Obrint plaça", amb Biel Duran i Aina Mallol, dedicat precisament a l'èxit i el fracàs. En aquest capítol s'explica la història del Sergi, que va ser cap de colla dels Xiquets de Tarragona, i que ha viscut grans diades i també decepcions que fins i tot el van dur a presentar la dimissió. El programa també parlarà amb la cuinera Carme Ruscalleda, que durant tres dècades ha conegut l'èxit en una professió tan exigent com la seva. I l'emprenedor Josep Coll, que després de saber què és el fracàs va muntar des de zero una empresa que avui triomfa arreu del món. Just abans de veure si els presentadors se'n surten fent surf amb el filòsof Nemrod Carrasco, el programa reflexionarà sobre la manera com la societat actual defineix i valora els conceptes d'èxit i fracàs.

Tot seguit, a les 22.35, la nit castellera entrarà de ple en la llarga història de la colla Xiquets de Tarragona amb el documental "Xiquets de Tarragona. L'herència millorada", un treball del 2015, per celebrar el 130 aniversari de l'organització dels Xiquets de Tarragona – colla la Mercè del 1885 i dels 45 anys dels actuals Xiquets de Tarragona, els seus hereus. El documental explica la línia directa entre la colla degana de la ciutat i totes les formacions castelleres que hi ha hagut a Tarragona al llarg de la història, i sobretot l'esclat casteller i social de l'agrupació en els últims anys. Descriu la línia directa històrica entre les colles del segle XIX i els Xiquets de Tarragona actuals i se centra a explicar com, a partir del fracàs relatiu de crear una colla moderna i potent mitjançant la reunificació de dues colles antigues el 1970, hi ha un procés intern, llarg i costós que acaba, prop de mig segle després, amb una colla renovada que no té res a envejar a les capdavanteres. Un exemple més d'èxit i fracàs.

Però la nit castellera del 33 acabarà amb una diada d'èxits, sobretot per a la colla Jove dels Xiquets de Tarragona, quan per Santa Tecla del 2017 va aconseguir carregar un 3 de 10 amb folre i manilles per primer cop a la plaça de la Font i en plena festa major tarragonina. La Jove va descarregar un 5 de 9 amb folre, un 4 de 9 amb folre i un pilar de 8 amb folre i manilles en una de les seves millors actuacions. Els Castellers de Vilafranca no es van quedar curts i van carregar també un 3 de 10 amb folre i manilles, la torre de 8 i un 4 de 9 net. La Vella de Valls va descarregar un 4 de 9 amb folre i agulla, un 5 de 9 amb folre i va carregar un 4 de 9 net. I els Xiquets de Tarragona, els protagonistes del documental d'aquest dijous, van descarregar un 3 de 9 amb folre, un 4 de 9 amb folre i un pilar de 7 amb folre.

La diada del primer diumenge de Santa Tecla del 2017 va ser també d'aquelles jornades castelleres per recordar.

tv3.cat/33
tv3/obrintplaca

Anar al contingut