Dimarts, 5 de setembre, a partir de les 21.55

"Sense ficció" estrena "Latitud 80º" i "La destrucció de la primavera"

El dimarts, 5 de setembre, a partir de les 21.55, s'emetrà una sessió doble de "Sense ficció".

En primer lloc s'estrenarà "Latitud 80º", un documental de Guille Cascante que, a partir de l'experiència del capità Albert Bargués, en un viatge en veler per l'oceà Àrtic, reflexiona sobre la idea de la llar i busca respostes a les inquietuds que han motivat l'ésser humà a emprendre viatges cap a territoris desconeguts. El treball és una producció de Goroka en coproducció amb TV3.

La segona estrena, que s'emetrà a continuació, és la crònica "La destrucció de la primavera". El treball, dirigit per Alison Ellwood, que explica el fenomen turístic que va trasbalsar dos pobles de la costa de Florida –Fort Lauderdale i Daytona Beach– durant tres dècades.

"Latitud 80º"

La història de les grans expedicions acostuma a començar de la mateixa manera: amb la idea peregrina d'algú que, la majoria de vegades sense els recursos necessaris, es fixa una meta desmesurada i comença a imaginar les diferents maneres d'assolir-la. El fet de voler saber què hi ha més enllà, l'obsessió de travessar la línia de l'horitzó per trobar respostes, forma part del comportament humà.

"Latitud 80º" recull l'experiència de l'Albert Bargués, que l'any 2014 va salpar de Barcelona, a bord de l'Sterna, cap a l'oceà Glacial Àrtic. Aquesta era una expedició que es proposava arribar a la latitud 80°, emulant els viatges migratoris del xatrac àrtic, una au marina que fa la migració més llarga del regne animal: des de les zones boreals fins a les aigües de l'Antàrtida, per després tornar, sempre per les latituds on mai es pon el sol.

En aquest viatge, que comença a Barcelona i passa per Tromso, els fiords de Finnmark, el Cap Nord, l'illa de l'Os i Svalbard, els tripulants de l'Sterna avancen entre la natura més feréstega i viuen un viatge més enllà del passat. Un viatge fora del temps, per endinsar-se en l'entorn més inhòspit i dur dels confins de la Terra. Però els navegants no només han de trampejar les forces de la natura, a vegades el destí els juga males passades i els obstacles, les dificultats i el cansament els poden vèncer.

El documental, dirigit per Guille Cascante i Javier Argüello, explica el naixement i ensorrament d'un projecte que pretenia recórrer a vela els pols gelats del planeta, i proposa una reflexió sobre les motivacions i les obsessions que ens porten a endinsar-nos en el desconegut.

"La destrucció de la primavera"

Fort Lauderdale i Daytona Beach són dues poblacions de Florida que van competir durant dècades per atraure un tipus de turisme molt concret: els universitaris que volien anar a divertir-se a la platja a les vacances de primavera. Els empresaris locals i, després, les grans empreses van fer tot el que van poder per explotar aquell mercat tan llaminer.

Com passa en algunes poblacions d'aquí, s'oferia diversió, beguda i sexe a bon preu, fins que els excessos dels explotadors i dels explotats es van convertir en un greu problema de convivència amb els veïns. L'èxit d'aquest fenomen, que atreia milers de joves, va acabar amb la paciència dels ciutadans.

"La destrucció de la primavera" és una producció de Bungalow Media + Entertainment in en coproducció amb Taral Productions.

Anar al contingut