"Estimant Maradona"
Dimarts, a les 22.40

"Sense ficció" estrena "Estimant Maradona", un homenatge apassionat al futbolista argentí

Demà, dimarts, a les 22.40, "Sense ficció" estrena "Estimant Maradona", un documental sobre la vida del futbolista argentí i, sobretot, sobre la felicitat que el seu joc i les seves victòries van portar a milions de persones arreu del món. Maradona nostàlgic, exultant, indignat, afectuós o plorant a llàgrima viva. A "Estimant Maradona" hi ha tots els Maradones que enyorem i cap dels que voldríem oblidar.

"Estimant Maradona" estarà disponible també a la plataforma TV3alacarta.

"Estimant Maradona" retrata un personatge excessiu per definició, Diego Armando Maradona, "la mà de Déu", el millor futbolista del món. Un retrat acrític i entusiasta, fet pels seus adoradors, que encara el consideren l'heroi dels pobres. També per ell mateix, que s'obre a la càmera i parla sense filtres de la fam de la seva infància, de futbol, de política i dels errors propis i aliens que el van acabar allunyant del que era el centre de la seva vida. "Si no puc jugar –diu– és com si m'haguessin tallat les cames".

Un documental diferent, desmanegat i un punt caòtic, però fascinant i divertit, pel qual desfilen familiars, amics d'infantesa, aficionats i entusiastes: un univers, aquest últim, de personatges capaços de tatuar-se el futbolista per tot el cos, d'assistir a una missa de l'Església Maradoniana, de cantar-li les cançons més absurdes o d'assaltar-lo al mig del camp per incloure'l a la foto de casament.

A "Estimant Maradona" coneixem Villa Fiorito, a la perifèria més desgraciada de Buenos Aires, on el Pelusa, mitjà de vuit germans, xutava els primers gols en un camp on es creuaven apostes, amenaces i trets. El documental visita la família, els pares, les filles i els germans, que són l'amor de la seva vida; viatja a Cuba, país que el va fer seu; i al Brasil, per preguntar, a la platja, qui és el millor jugador del món: Maradona o Pelé?

"La mà de Déu", conegut així per una de les seves extraordinàries jugades, no callava ni davant dels màxims dirigents del futbol: "Els amos del futbol són els que no han corregut mai més de cinquanta metres i s'estan sempre amagats darrere la taula. Mentre nosaltres correm a 50 ºC sota el sol, ells s'ajeuen als seus seients VIP a la llotja amb xampany i caviar." La cuirassa de l'adoració popular no el va poder protegir ni de l'antipatia del poder ni dels seus mateixos errors. La reputació –sembla que ben guanyada– d'amant de les substàncies prohibides el perseguia, i de poc li van servir excuses com "no vaig córrer per la droga, corria pel cor i per la samarreta".

"Estimant Maradona" recull la seva etapa argentina i també els set anys passats a Nàpols, després de dues accidentades temporades al Barça, del qual no sembla tenir-ne un gran record: "Van dir que me n'anava perquè jo era rebel, però vaig marxar perquè un contracte mai comprarà la meva vida." El seu declivi professional, amanit amb lesions, acusacions de dopatge i excessos de tota mena, no va afectar, però l'adoració de milions d'aficionats, per als quals serà sempre el Pibe de Oro, i, sobretot, un dels seus.

Fitxa tècnica

Direcció: Javier Vázquez
Guió: Javier Vázquez, Nicolás Avruj
Fotografia: Marcelo Lavintman
Muntatge: Nicolas Avruj
Música: Eric Kuschevatzky, Diego Monk
2005

"Estimant Maradona" és una producció de Teva Films en coproducció amb Kelly Park Film Village i la col·laboració del Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales (INCAA Argentina).

tv3.cat/senseficcio

#MaradonaTV3

facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut