Els humans arriben a Mart, a "Quan arribin els marcians"
DILLUNS, A LES 24.05

Què passarà quan els humans arribin a Mart, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, a les 24.05, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", sota el títol "Quan arribin els humans". Aquesta setmana el programa canvia de títol, ara que són els humans els que d'alguna manera han arribat a Mart, i es pregunta què en farem d'aquest planeta.

L'èxit de les últimes missions espacials a Mart fan creure en un futur no tan llunyà de presència humana al planeta vermell? Hi ha professionals que fa molt temps que estan treballant en aquesta hipòtesi, com l'investigador en astrofísica Guillem Anglada, impulsor d'un projecte de ciutat a Mart: Nüwa. Una ciutat sostenible que podria créixer amb independència de la Terra. El projecte de Nüwa s'integra en la gran exposició que es pot veure al CCCB de Barcelona: "Mart, el mirall vermell", una mostra que aprofundeix des de diversos àmbits culturals en la relació dels humans amb Mart des de l'antiguitat als nostres dies. També hi diu la seva el catedràtic d'astrofísica de la Universitat de Harvard Avi Loeb, que acaba de publicar el llibre "Extraterrestre", en què assegura haver trobat un senyal de vida intel·ligent més enllà de la Terra. El reportatge també es pregunta què passaria amb tot el coneixement de la humanitat, s'hauria d'exportar a Mart si abandonéssim la Terra? El viquipedista Àlex Hinojo treballa en un projecte que gira a l'entorn d'aquest tema. I sobre quins principis es fundaria la nova societat marciana? La revista "Branca", de la qual n'és editora Júlia Bacardit, ha proposat la juguesca a diversos actors culturals catalans per tal que en facin els textos fundacionals. I bé que s'haurà de menjar, a Mart. L'escriptor i exogastrònom Oliver García Mancebo proposa un menú que es podria compartir amb tota mena de comensals.

L'abducció de Nico Roig

Hi ha qui s'ha aventurat a posar banda sonora al planeta vermell. És el cantautor Nico Roig, responsable de la música de l'exposició "Mart. El mirall vermell", que es pot veure aquests dies al CCCB. Els marcians, que van justos de lideratges, proposen al cantautor que els acompanyi a Mart per ser-ne el primer ministre i així poder potenciar la cultura marciana.

La recomanació marciana de Júlia Bertran

Els marcians han deixat al programa una nau per anar-los a visitar. No té equip masturbatori com la del còmic "Intensa" de l'argentina Sole Otero, però servirà. El programa conversa amb la il·lustradora i dissenyadora sobre com qüestionar-se les convencions humanes que s'han naturalitzat a través de la mirada d'estranyesa d'una alienígena.

Per emprendre el viatge, el programa es fixarà també en una experta creadora d'universos espacials i mons alternatius, la californiana Ursula K. Le Guin. L'editorial "Raig verd" ha publicat els seus llibres més significatius, així com els de Nnedi Okorafor, una de les veus més reconegudes de la ciència-ficció d'arrels africanes. Laura Huerga, la seva editora, explica com aquestes autores imaginen planetes futuristes per plantejar alternatives més justes al nostre sistema actual. Marcians, engeguem màquines i venim! 

L'agenda

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: l'espectacle "Excupidos", d'Hotel Cochambre, que es podrà veuré al Teatre Borràs de Barcelona cada dijous fins al 25 de març; la Quinzena metropolitana de dansa, programada del 5 al 21 de març a diverses poblacions catalanes; la inauguració de l'Any Joan Tomàs, al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, el 5 de març, i l'espectacle "Ocaña, Reina de las Ramblas", a l'Escenari Joan Brossa fins el 7 de març.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians
twitter.com/marciansTV3
instagram.com/marciansTV3
facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut