"París: adolescents en guerra", a "60 minuts" 

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món. 

El dilluns 14 de febrer, a les 22.40, "60 minuts" estrena "París: adolescents en guerra". Els enfrontaments entre bandes no són nous a la regió de París, però els últims temps ha sorprès la freqüència i la intensitat de la violència. Dos factors nous fan els incidents més preocupants: els protagonistes són cada vegada més joves, adolescents de 14 i 15 anys, i fan servir armes perilloses, com ara els morters de focs artificials. Ja hi han hagut diversos morts entre adolescents. 

"La frontera és allà i jo no la passo mai. El meu territori és aquell. Els meus enemics són els d'allà" 

 

El barri, una olla de pressió. Pobresa, atur, famílies desestructurades, moltes d'elles monoparentals sobrepassades per la situació. Entrar en una banda és una sortida natural per a nois cada cop més joves. A més, la Covid-19 i el confinament han complicat encara més la situació.  

 

Abans, els enfrontaments entre bandes responien al control del tràfic de drogues, però ara els joves lluiten només per protegir el seu barri del barri del costat. A Massy, al sud de París, el barri d'Émile Zola està en guerra amb el de la plaça de França. A l'altra barri hi viu, diuen, l'enemic a batre. Així ho verbalitzen els mateixos nois: 

 

"Quan estem en guerra, acostumem a anar equipats cada dia. Quan vas a l'institut, portes un esprai, una porra o una navalla. No se sap mai. T'has de protegir sempre. Normalment, t'esperen a la porta de l'institut. Llavors crides els amics, venen i comença la baralla" 

 

Aquest és un treball d'investigació que aconsegueix accedir a l'interior de les bandes i desgrana els perquès d'aquesta espiral de violència, que comença amb provocacions a les xarxes socials i acaba amb enfrontaments al carrer entre barris rivals. Veiem veritables batalles campals amb morters de focs artificials i armes, comprades fàcilment per Internet.  

 
Per sortir d'aquest cercle infernal de violència i venjança, l'únic camí és anar-se'n del barri, com ja han fet moltes famílies afectades per la guerra entre bandes. Però també han sorgit iniciatives no oficials que miren d'afrontar el problema des de l'arrel. Unes quantes mares que han perdut algun fill, van a parlar amb els joves al carrer. I un altre exemple és un raper que, després d'haver passat per la presó, convida uns quants joves de barris rivals a escriure i a interpretar cançons de rap junts. 

Dirigit per: Karim Ouaffi, Glenn L'Yvonnet 

 

Sant Joan Despí, 11 de febrer del 2022 

Anar al contingut