MON_Nosaltres parim. Però, nosaltres decidim?
MON_Nosaltres parim. Però, nosaltres decidim?
DIMARTS, A LES 23.10

"Nosaltres parim. Però nosaltres decidim?", a "Món"

Demà, 3 de març, a les 23.10, "Nosaltres parim. Però nosaltres decidim?", del programa de la secció d'Internacional de TV3 "Món", analitzarà l'evolució del dret a la interrupció de l'embaràs al nostre país i als Estats Units, on sembla que s'hi està vivint un retrocés creixent en l'aplicació. "Món" està dirigit i presentat per Joan Carles Peris. Abans, a les 21.55, TV3 estrena "El mirall andorrà", un documental que analitza la realitat del dret a l'avortament a Andorra, on la interrupció voluntària de l'embaràs encara és delicte, amb penes d'arrest i presó. Els dos programes s'emeten dins de la Setmana de les Dones que han organitzat TV3 i Catalunya Ràdio coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març.

Què feien les dones catalanes que decidien avortar quan la interrupció de l'embaràs no estava permesa per la legislació espanyola? El programa "Món", que s'emetrà després del "Sense ficció" "El mirall andorrà", recull el testimoni de dones catalanes que van viure l'experiència d'avortar sense cap empara legal.

Durant els anys seixanta i setanta, milers de dones van anar a clíniques de Londres o d'Amsterdam, però no totes podien pagar-s'ho. Algunes han acceptat recordar aquells moments, revivint històries que sorprendran, possiblement, qui ha viscut sempre en un context en què el dret a l'avortament està reconegut, des de la primera llei després del franquisme, el 1985. Roser Oliver, a la redacció, i Leo Díaz, a la realització, han fet el retrat d'aquella època. 

Malgrat que aquest dret sigui vigent en la majoria dels països occidentals, crida l'atenció que, als Estats Units, es visqui un retrocés creixent en l'aplicació. Les idees ultraconservadores s'escampen i la influència de sectors religiosos fonamentalistes creix. En alguns estats com Kentucky, pràcticament no hi ha clíniques en què es pugui avortar. Xesco Reverter s'hi ha desplaçat per fer-ne un diagnòstic.

El dret a l'avortament va ser una de les primeres reivindicacions del moviment feminista a Catalunya. Figurava en les conclusions de les primeres Jornades Catalanes de la Dona, celebrades al Paranimf de la Universitat de Barcelona, el 1976. Ara, 44 anys després, el moviment feminista ha estat el motor de molts canvis cap a una societat més igualitària. Però també ha evolucionat la manera d'entendre el feminisme. S'hi han incorporat noves veus i nous abordatges. En ple segle XXI, les generacions joves, com ha pogut comprovar Lluís Caelles en seu el reportatge, desafien el patriarcat en tots els fronts.

tv3.cat/mon

facebook.com/monTV3cat

twitter.com/mon_tv3

#somdones

Anar al contingut