Bàlsam_Fandangos de navegants_1
DIVENDRES, A LES 22.05

Música entre col·lectius a "Bàlsam", la nova proposta del 33

Demà, a les 22.05, el 33 estrena "Bàlsam", una sèrie documental de Marta Ferrer i Maria Nova, que visibilitza la diversitat cultural a Catalunya a través de la música. "Bàlsam", una producció de TV3 amb la col·laboració de Batuta Audiovisual, va ser una de les cinc propostes seleccionades en la primera convocatòria pública de projectes audiovisuals innovadors per a la programació del 33 que la CCMA va obrir el setembre del 2018. El primer capítol dona a conèixer la comunitat fandanguera de Barcelona.

Molta gent d'altres procedències, o catalans que han viatjat arreu del món, han arribat a Catalunya, duent amb ells instruments, músiques i tradicions úniques i diverses. Aquestes músiques, d'aquí i d'allà, conviuen i es fusionen aportant una gran riquesa al teixit cultural de Catalunya.

"Bàlsam" explora aquestes músiques vives a peu de carrer i mostra la importància de la música en el nostre dia a dia per sanar, resistir, reivindicar o fer comunitat. La música improvisada, la que sorgeix quan es troben uns quants amics al menjador de casa, la que trobem als halls dels metros, als carrers o a les festes populars de barri. Des del gòspel, passant per l'estil nigerià i fins al flamenc. És la música que es fa per necessitat d'expressió, d'identitat o de reconeixement. La que surt de les entranyes i ens fa viatjar a altres racons del món.

A cada un dels sis capítols de la sèrie, d'uns 20 minuts de durada, es coneix una comunitat musical diferent, a partir de la quotidianitat de dues persones que en formen part. A través de la seva veu es coneixen les seves històries i lluites personals, així com la realitat social en què viuen. Tocant temes sensibles com la identitat, l'exili, els estigmes, els anhels de futur o els obstacles del dia a dia.

La música és un reflex de les persones que la fan i aquest programa convida, a través de la música, a conèixer i entendre aquestes comunitats, així com els aspectes més humans de la vida que ens hi uneixen.

"Bàlsam" va ser una de les cinc propostes seleccionades a la primera convocatòria de projectes audiovisuals innovadors per a la programació del 33 que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va obrir el setembre del 2018. La convocatòria pública anava adreçada a professionals independents, nous creadors, titulats en comunicació audiovisual i al sector audiovisual en general, amb l'objectiu de trobar nous talents i formats innovadors de cara a complementar i impulsar els continguts del canal 33.

"Fandangos de navegants" (divendres a les 22.05)

El primer capítol de "Bàlsam" dona a conèixer la comunitat fandanguera de Barcelona, una comunitat que ha anat creixent al llarg dels últims 10 anys i es reuneix mensualment per tocar "son jarocho", una música tradicional de Veracruz (Mèxic) que es toca en contextos de festa al voltant d'una tarima.

Es descobreix aquesta tradició i la seva comunitat a través de la Lupe, originària de Veracruz i inseparable de la seva "jarana" com a eina de comunicació,i el Panxito, mexicà fill d'exiliats catalans, que ha impulsat l'ús del violí en la música popular catalana.

 

Crèdits

Direcció i idea original: Marta Ferrer

Producció executiva Batuta Audiovisual: María Nova López

Producció executiva TV3: Cristian Trepat i Mario Daza

Realització: Montse Bover

Direcció de producció: Lucía Andújar

Cap de producció: Francina Verdés

Recerca i desenvolupament de continguts: Marta Ferrer, Montse Bover i Lucía Andújar

Assessors musicals: Pedro Strukelj i Nando Cruz

Guió: Marta Ferrer, Cira Valiño i Montse Bover

Assessorament  de guió: Pau Ortiz

Càmera: Montse Bover, Marta Ferrer i Jaime Téllez

So directe: Bernat Fortiana, Enrique G. Bermejo, Javier R Cortés, Hamid E. Martin i Juan Segura

Muntatge: Ares Botanch, Carlos Cova i Maria Calle

 

tv3.cat/balsam

Anar al contingut